18 octombrie 2021

Misiunea OSCE din estul Ucrainei, întreruptă din cauza protestelor din apropierea sediului din Doneţk

Andreea Soare

Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa şi-a întrerupt misiunea de monitorizare din estul Ucrainei din cauza protestelor care au avut loc în apropiere de sediul său din regiunea Doneţk, a transmis şeful misiunii, duminică, scrie Euractiv.

Sursă foto: Mediafax

În jur de 200 de persoane au protestat, sâmbătă, în faţa sediului OSCE, pentru eliberarea unui rebel capturat de către armata ucraineană, săptămâna trecută. Misiunea OSCE din Ucraina s-a mai confruntat, în trecut, cu proteste organizate de separatiştii susţinuţi de Moscova, însă acum protestatarii au blocat intrarea hotelului în case se află sediul misiunii.

„Din cauza unor preocupări privind siguranţa şi din considerente şi reguli de securitate întrerupem operaţiunile”, a declarat Yaşar Halit Çevik.

Conflictul din regiune datează din 2014, când Rusia a anexat Crimeea, pretinzând că protejează populaţia rusă, în contextul protestelor care au dus la înlăturarea preşedintelui ucrainean – aliat al Kremlinului – Viktor Fedorovici Ianukovici .

Ucraina susţine că luptele dintre rebelii separatişti şi armata ucraineană au provocat peste 14.000 de morţi. Moscova neagă acuzaţiile potrivit cărora ar alimenta conflictul şi că ar avea forţe dislocate în estul Ucrainei.