29 septembrie 2020

Mircea Geoană avertizează: atacurile cibernetice pot activa articolul 5 al NATO

Florin Jipa

Mircea Geoană, adjunct al secretarului general al NATO, a avertizat, luni, că un atac cibernetic asupra unei ţări aliate poate duce la activarea articolului 5 al Tratatului, în cadrul conferinţei de politici publice CYBERSEC, desfăşurate online.

Sursă foto: NATO

Conform articolului 5, semnatarii tratatului Alianţei convin că un atac împotriva unuia sau mai multora dintre ei, în Europa sau America de Nord, va fi considerat un atac împotriva tuturor, fiecare sprijinind partea atacată prin acţiuni pe care le consideră necesare, inclusiv atacuri armate.

Mircea Geoană a spus că NATO va stabili un Centru de Operaţii Cyber, ca parte a structurii de comandă, adăugând că un atac militar cyber asupra unei ţări va determina celelalte ţări să-i sară în ajutor.

„Am fost de acord că un atac cibernetic poate activa Articolul 5 al tratatului de formare a Alianţei Nord-Atlantice, unde un atac împotriva unei ţări este considerat ca un atac împotriva tuturor,” a declarat Geoană la conferinţa online organizată de Institutul Kosciusko din Krakow, Polonia.

Mircea Geoană a mai precizat că de la începutul pandemiei a crescut numărul atacurilor cibernetice şi a sfătuit toate ţările membre NATO să continue să-şi protejeze infrastructura.

Adjunctul secretarului general al NATO a spus că Alianţa a luat decizii importante în ultimii ani pentru a deveni ‘cyber-ready’ şi ‘cyber-secure’, inclusiv prin stabilirea faptului că cyberspace este un domeniu militar separat, alături de terestru, aerian, naval şi spaţiu.