02 aprilie 2024

Ministrul ucrainean al transformării digitale: Ucraina are acum drone care pot zbura la distanţe de peste 1.000 de km

Andreea Soare

Ministrul ucrainean al transformării digitale, Mihailo Fedorov, a declarat, luni, că anul acesta Ucraina a reuşit să crească producţia de drone cu rază lungă de acţiune de zece ori faţă de anul trecut, scrie Pravda Ukrainska.

Sursă foto: Hepta

„Cele mai multe dintre dronele care au atacat rafinăriile ruseşti de petrol au o rază de acţiune între 700 şi 1000 de km, însă acum avem modele care pot zbura peste 1000 de km”, a spus Fedorov.

Ministrul a transmis că rezultatul este meritul progreselor făcute de ucraineni în dezvoltarea de drone. Acesta crede că prototipurile de drone bazate pe IA, într-un număr mai mic, pot apărea pe câmpul de luptă la finalul anului 2024. Cu toate acestea, Fedorov susţine că, în acest moment, este imposibil de spus cine o să câştige războiul tehnologic.

„Dar încă nu este posibil să spunem cine câştigă războiul tehnologic – în unele zone câştigăm noi, în altele câştigă ruşii”, a mai spus Fedorov.

Obiectivul Ucrainei, anunţat la finalul anului trecut, este de a produce 1 milion de drone pe an. Peste 10 companii sunt implicate în producerea de drone ucrainene.

În februarie, preşedintele Zelenski a semnat un decret pentru crearea unei noi ramuri a forţelor armate ucrainene, special dedicată dronelor. Aceasta se va concentra pe îmbunătăţirea folosirii dronelor, crearea de unităţi special dedicate dronelor, grăbirea procesului de instrucţie, sistematizarea folosirii, creşterea producţiei şi inovaţie.

În ultima perioadă, mai multe rafinării de petrol din Rusia au fost atacate. Multe dintre ele nu au mai putut funcţiona după atacuri, iar Rusia chiar plănuieşte să reducă, din aprilie, exporturile de motorină de la porturile sale din Marea Neagră şi Marea Baltică până la cel mai mic nivel.