17 martie 2025

Ministrul ucrainean al apărării spune că forţele ucrainene au fost redislocate în poziţii mai avantajoase, în Kursk. Ruşii susţin că ofensiva ucrainenilor în regiunea rusă s-a încheiat

Andreea Soare

Ministrul ucrainean al apărării, Rustem Umierov, a transmis că forţele ucrainene au fost redislocate în poziţii mai avantajoase pe frontul din Kursk, Rusia. Acesta a negat informaţiile potrivit cărora „mii de militari ucraineni au fost încercuiţi în Kursk”, scrie Pravda Ukrainska.

Sursă foto: Defense of Ukraine/x

„Forţele noastre de apărare continuă să desfăşurăm operaţiuni defensive şi avem sub control un număr semnificativ de kilometri de teritoriul inamic. Pentru a păstra o anumită disponibilitate a forţelor şi a trupelor, am efectuat o redistribuire planificată către linii de apărare mai favorabile. Dar, în această etapă, nicio unitate a forţelor de apărare nu este încercuită şi declaraţiile despre mii de militari ucraineni care sunt încercuiţi nu sunt corecte. Aceasta este continuarea propagandei. Dar ne vom continua operaţiunile de apărare activă cu unele acţiuni ofensive împotriva flancurilor forţelor operaţionale ale inamicului pentru a preveni invazia acestuia pe teritoriul nostru”, a spus acesta, citează PU.

Informaţiile despre încercuirea militarilor ucraineni în Kursk au apărut la câteva zile după ce SUA au oprit ajutorul militar şi schimbul de informaţii cu Kievul, unii politicieni ucraineni susţinând chiar că acesta ar fi şi fost motivul pentru care ucrainenii s-au retras din anumite poziţii – în special din oraşul Sudja, care servea drept centrul operaţional – iar ruşii au profitat de acel moment.

New York Times scria, ieri, că forţele ucrainene s-au retras „aproape complet” din regiunea Kursk din Rusia şi că au pus capăt unei ofensive care a uimit Kremlinul, vara trecută, prin viteza şi îndrăzneala armatei ucrainene. În momentul în care plutonul de atac al Ucrainei s-a retras din diverse poziţii, în urmă cu o săptămână, toate vehiculele lor au fost distruse, au fost urmăriţi de drone zi şi noapte şi au rămas fără muniţie. Comandantul plutonului a spus pentru NYT că forţele ruseşti se apropiau de el şi militarii săi „din toate direcţiile” forţând retragerea armatei ucrainene. Două zile le-a luat lui şi militarilor săi să ajungă din poziţiile pe care le aveau într-unele mai aproape de graniţa cu Ucraina, în satul Kazacia Lonknia, dar pe când au ajuns în noile poziţii, cele vechi deja fuseseră ocupate de ruşi.

Forţele ucrainene au ocupat în Rusia cel mai mult o porţiune de 800 de km pătraţi, dar duminică aveau doar 48 de km pătraţi, în apropiere de graniţa ruso-ucraineană, potrivit unui analist militar din Finlanda, Pasi Paroinen, scrie NYT. „Se apropie finalul acestei bătălii”, a spus Paroinen.

Acum, ucrainenii spun că încă au loc lupte grele în Kursk, dar, cel mai probabil, este vorba despre luptele de lângă graniţă, care nu au drept scop încercare ucrainenilor de a-şi recupera poziţiile, ci de a împiedica forţele ruseşti din a intra în Sumîi, regiunea ucraineană.

La începutul acestei ofensive ucrainene în Kursk, au fost multe voci avizate care nu înţelegeau care a fost scopul acesteia şi pentru cât şi de ce voiau ucrainenii să stea în Kursk, având în vedere că se confruntau cu o situaţie dificilă pe frontul de acasă.  Deşi a ridicat moralul trupelor ucrainene şi a servit drept posibil avantaj la masa negocierilor, ofensiva a fost şi criticată, de unii, pentru că aceasta a presupus scoaterea unor unităţi militare de pe sectoare cheie din Ucraina şi trimiterea lor în regiunea rusească. La momentul lansării ofensivei, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a transmis că aceasta face parte din Planul pentru Victoria Ucrainei.