30 mai 2019

Ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu: Nu poate exista un acord de pace fără un stat palestinian independent

Andrei Vacaru

Ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, a declarat miercuri că orice propunere privind un eventual acord de pace între Israel şi Autoritatea Palestiniană care nu ar include înfiinţarea unui stat palestinian independent ar urma să fie respinsă, potrivit agenţiei Anadolu.

Declaraţiile lui Cavusoglu au fost făcute în cadrul unei şedinţe a Organizaţiei Cooperării Islamice, care a avut loc la Jeddah, în Arabia Saudită.

Ministrul turc a mai spus că „este mai important ca niciodată” ca ţările din această organizaţie să îşi unească forţele pentru crearea unui stat palestinian independent şi suveran. „Este în primul rând responsabilitatea noastră”, a spus acesta.

El a mai adăugat că toate statele care fac parte din Organizaţia Cooperării Islamice trebuie să depună eforturi pentru ca Ierusalimul să rămână „o linie roşie” între Israel şi statul palestinian. „Sunt încrezător că orice acord de pace care nu va include crearea unui stat palestinian independent, cu Al-Quds Al-Sharif (Ierusalim, n.r.) drept capitală, va fi respins de Organizaţia Cooperării Islamice”, a declarat acesta.