10 mai 2019

Ministrul turc al Apărării: Forţele guvernamentale siriene trebuie să înceteze ofensiva din nord-vestul Siriei

Andrei Vacaru

Ministrul turc al Apărării, Hulusi Akar, a declarat că forţele guvernamentale siriene ar trebui să înceteze atacurile din zona de nord-vest a ţării, potrivit agenţiei Anadolu, citată de Reuters.

Sursă foto: Mediafax

Armata siriană, sprijinită de Rusia, a lansat operaţiuni la sol săptămâna aceasta în zona Idlib, controlată de rebeli. Ministrul turc a declarat vineri că aceste forţele guvernamentale ar trebui să rămână în teritoriile stabilite în cadrul unui acord semnat în Kazahstan, pentru a evita ca civilii să fie ucişi.

„Problemele de ordin umanitar devin mai grave pe zi ce trece, iar situaţia are tendinţa de a se transforma într-o catastrofă”, a declarat Akar. El a mai spus că atacurile reprezintă o ameninţare şi pentru posturile de observaţie ale Turciei din regiune. „Ne aşteptăm ca Rusia să ia măsuri eficiente pentru a determina forţele loiale regimului să renunţe la atacurile din sudul regiunii Idlib şi să revină imediat la graniţele stabilite prin Acordul de la Astana”, a mai adăugat oficialul turc.

Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite a discutat vineri despre situaţia din nord-vestul Siriei. Ulterior, 11 din ce 15 membri, printre care şi Statele Unite, Franţa şi Marea Britanie au decis să condamne uciderea civililor şi au avertizat cu privire la posibilitatea producerii unei catastrofe umanitare în Idlib.