17 mai 2019

Ministrul turc al Apărării acuză Armata siriană că nu respectă armistiţiul din provincia Idlib

Andrei Vacaru

Ministrul turc al Apărării, Hulusi Akar, a declarat vineri că forţele guvernamentale siriene încalcă un acord de încetare a focului în provincia siriană Idlib, negociat cu Rusia, potrivit Euronews.

Sursă foto: Mediafax

Rusia sprijină forţele loiale preşedintelui Bashar al-Assad, în timp ce Turcia a oferit asistenţă unor grupări rebele de-a lungul celor opt ani de război civil în Siria, însă Ankara şi Moscova au cooperat pentru încetarea conflictului în zona de nord-vest a ţării. În ultimele săptămâni, însă, violenţele au crescut în intensitate în Idlib.

„Regimul nu îşi respectă promisiunile în legătură cu încetarea focului în regiune, în ciuda faptului că există un acord în acest sens”, a declarat ministrul turc al Apărării, Hulusi Akar. El a adăugat că intensificarea violenţelor din zonă ar putea duce la o catastrofă umanitară. „Acordul de la Soci (prin care Turcia şi Rusia au agreat să infiinţeze o zonă tampon în Idlib, n.r.) prevede o încetare a focului şi asta ne dorim”, a adăugat el.

Ministerul turc al Apărării a anunţat că un grup de lucru format din reprezentanţi ai Turciei şi Rusiei s-a reunit joi la Ankara pentru a discuta despre situaţia din Idlib.