26 mai 2022

Ministrul polonez al Apărării a anunţat că va achiziţiona 500 de lansatoare HIMARS. De 10 ori mai multe decât România

Florin Jipa

Ministrul polonez al Apărării, Mariusz Błaszczak, a anunţat că a trimis o solicitare către SUA (Letter of Request - LOR) pentru achiziţia a 500 de lansatoare M142 HIMARS pentru dotarea a 80 de batalioane. Da asemenea, a subliniat că mare parte dintre aceste sisteme vor fi construite în Polonia.

Sursă foto: Twitter

„Mărim capabilităţile trupelor de rachete şi artilerie! Am semnat o scrisoare pentru a cere guvernului american achiziţia a 500 de lansatoare M142 HIMARS pentru 80 de batalioane. Le vom integra în economia poloneză prin sistemul de management al industriei de apărare,” a declarat Błaszczak.

 

Este un contract uriaş, de 10 ori mai mare decât a achiziţionat România. Polonia vrea să integreze rachetele HIMARS în industria proprie, probabil folosind camioanele Jelcz sau şenilate Topaz, iar noul sistem va fi denumit HOMAR.

Anul trecut, România a primit primul sistem din cele trei comandate. Un sistem are 18 instalaţii şi este deservit de un batalion de rachete. Pe toate cele 54 de instalaţii de lansare, ţara noastră a plătit aproximativ un miliard de euro.

Anul acesta, Forţele Terestre Române vor operaţionaliza primul sistem, când va executa şi trageri reale pentru certificarea echipajelor, conform unei declaraţii a generalului-maior Iulian Berdilă, şeful SMFT.

Sistemul HIMARS foloseşte mai multe tipuri de rachete ce pot lovi ţinte până la 300 de km, varianta MGM-140 ATACMS, din care România a achiziţionat doar 54, celelalte 162 fiind de tipul M31A1 Unitary şi M30A1 Alternative warhead.