11 iunie 2019

Ministrul palestinian, Riyad al-Maliki: Ambasadorul Statelor Unite în Israel îi ajută pe israelieni să ocupe zone din Cisiordania

Andrei Vacaru

Ministrul de Externe al Autorităţii Palestiniene, Riyad al-Maliki, a declarat luni că declaraţiile recente ale ambasadorului american în Israel referitoare la Cisiordania au fost făcute cu intenţia de a ajuta Israelul să anexeze mai multe părţi ale Cisiordaniei, potrivit Reuters.

Sursă foto: Mediafax

Ambasadorul Statelor Unite în Israel, David Friedman, a declarat pentru publicaţia The New York Times că, în anumite condiţii, Israelul are dreptul să anexeze o parte a Cisiordaniei. Declaraţia acestuia a fost făcută în contextul în care premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, a declarat în aprilie, înaintea alegerilor parlamentare, că intenţionează să anexeze coloniile israeliene din Cisiordania.

„Se pare că Friedman încearcă prin intermediul acestei declaraţii să îl ajute pe Netanyahu să aibă curaj să ia o asemenea decizie”, a declarat Riyad al-Maliki în timpul unei vizite la Varşovia. „Comunitatea internaţională trebuie să reacţioneze, trebuie să răspundă”, a adăugat el.

Coloniile israeliene din Cisiordania, inclusiv în zona de est a Ierusalimului, sunt ilegale conform legislaţiei internaţionale şi reprezintă obstacole majore în calea păcii între Israel şi palestinieni. Aproximativ 400.000 de israelieni locuiesc în aceste colonii în Cisiordania, cărora li se adaugă încă 212.000 în Ierusalimul de Est, potrivit datelor ONU.