26 martie 2020

Ministrul Nicolae Ciucă explică prezenţa militarilor pe străzi

Florin Jipa

După ce prezenţa militarilor înarmaţi pe străzi a trezit nelinişti în rândul unei părţi a populaţiei, ministrul apărării naţionale, Nicolae Ciucă, a explicat într-un interviu acordat presei militare care sunt principalele misiuni ale armatei.

Sursă foto: Mediafax

Acesta a precizat că “armata işi va folosi personalul în scopul de a veni în sprijinul instituţiilor statului şi al populaţiei.”

„Rolul armatei este acela de a suplimenta, de a completa efortul pe care îl fac militarii din celelalte instituţii din Sistemul naţional de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională alături de poliţişti, astfel încât să putem contribui la tot ceea ce însemnă creşterea eficienţei măsurilor pentru diminuarea răspândirii virusului COVID-19,”  a spus ministrul apărării naţionale Nicolae Ionel Ciucă.

El a mai adăugat că Armata României va sprijini efectivele Ministerului Afacerilor Interne cu aproximativ 10.000 de militari pentru aplicarea şi respectarea măsurilor stabilite prin ordonanţele militare.

“Militarii vor asigura paza unor obiective, vor ajuta trupele de jandarmi şi pe politiştii din teren pentru sprijinirea activităţilor de ordine publică şi vor acţiona în punctele de trecere a frontierei de stat, în sprijinul activităţilor Poliţiei de Frontieră.

Armata va acţiona după reguli foarte bine stabilite,” a completat ministrul Ciucă.

Până în prezent, armata a asigurat personal medical la punctele de intrare în ţară, a transportat, cu aeronave militare, materiale de protecţie medicală din Turcia şi Germania şi instalează un spital de campanie lângă Bucureşti.