04 decembrie 2018

Ministrul Leş: Situaţia Mării Negre este o prioritate pentru România

Diana Grigore

Ministrul Apărării, Gabriel Leş, a declarat, marţi, că ”este foarte posibil” ca la următoarea şedinţă CSAT, care va avea loc pe 11 decembrie, să prezinte o informare referitoare la incidentul dintre Rusia şi Ucraina din Marea Azov.

Sursă foto: Mediafax

„Am prezentat situaţia din Ucraina. Acesta a fost subiectul pentru care am fost invitat aici. Am fost însoţit de generalul care se ocupă de analiza pe astfel de subiecte. Nu vreau să escaladăm un astfel de subiect care este totuşi sensibil. Cred cu tărie că diplomaţia şi dialogul politic încă nu şi-au spus ultimul cuvând şi asta este cel mai important. Pe de altă parte România şi MAPN monitorizează foarte atent această situaţie.(...) Ştiu că este un CSAT pe data de 11 (decembrie - n.r.), dar nu ştiu să fie pe ordinea de zi această temă. Este un CSAT obişnuit. Este foarte posibil ca în cadrul acestui CSAT să fie nevoie de o informare pe această temă”, a declarat Gabriel Leş, după şedinţa Comisiei pentru apărare a Senatului.

Ministrul a afirmat că situaţia Mării Negre este o prioritate pentru România.

„Profilul strategic al Mării Negre este ca şi prioritate în Ministerul Apărării şi în România de multă vreme, nu de acum. Credem că până acum România şi-a făcut datoria foarte bine în structura NATO, aducând Marea Neagră la nivelul la care trebuie, având în vedere că vorbim de flancul estic al Alianţelor Atlantice. Tot ce se întâmplă acolo ştim şi analizăm împreună cu structurile NATO”, a adăugat Leş.

Acesta a precizat că memrbii Comisiei pentru apărare „se pot considera informaţi” cu privire la indicentul dintre Rusia şi Ucraina.

„Au pus tot felul de întrebări. Cred că în acest moment se pot considera informaţi, în cel mai sincer mod. A fost o prezentare destul de clară”, a completat ministrul.

Întrebat dacă Ministerul Apărării informează premierul Viorica Dăncilă cu privire la această situaţie, Gabriel Leş a răspuns: „Bineînţeles, în fiecare zi. Noi monitorizăm această situaţie în fiecare zi. Comunicarea pe acest subiect se face în raport interinstituţional”.

Comisia pentru apărare a Senatului l-a audiat, marţi, pe ministrul Apărării, Gabriel Beniamin Leş, cu privire la incidentul dintre Rusia şi Ucraina din Marea Azov.

„Avem astăzi (marţi-n.r) în comisia pentru apărare invitat ministrul Apărării, Excelenţa Sa, ministru Gabriel Leş pentru a ne oferi câteva aspecte în ceea ce priveşte conflictul din Marea Azovului, între Rusia şi Ucraina”, a declarat la începutul şedinţei preşedintele Comisiei pentru apărare şi ordine publică din Senat, Liviu Brăiloiu.

Audierea a început la ora 12:00 şi a durat aproximativ o oră.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, pe 26 noiembrie, referitor la incidentul din Marea Azov, că România este pregătită pentru orice scenariu şi pentru orice măsură, precizând că le-a solicitat părţilor implicate să trateze cu calm conflictul.

La finalul lunii noiembrie, forţele ruse au capturat navele militare ucrainene Berdiansk, Nikopol şi Iani Kapu, în urma unui incident care a avut loc în zona strâmtorii Kerci, ce desparte Marea Neagră de Marea Azov.

Serviciul Federal rus de Securitate (FSB) susţine că navele militare ucrainene Berdiansk, Nikopol şi Iani Kapu au pătruns neautorizat în apele teritoriale ruse, ignorând somaţiile. Ambarcaţiuni ale FSB au deschis focul spre cele trei nave militare ucrainene, capturându-le şi arestând 24 de membri ai echipajelor. Cele trei nave militare ucrainene se aflau în largul fostei provincii ucrainene Crimeea, anexată de Rusia în anul 2014.

Ucraina a denunţat o "agresiune" a Rusiei şi a instituit Legea marţială timp de 30 de zile în regiunile ucrainene situate la frontiera cu Rusia. Statele Unite, Uniunea Europeană şi NATO au criticat Rusia şi au cerut măsuri pentru detensionarea situaţiei.