10 iunie 2019

Ministrul iranian de Externe: Ţările care duc un război economic cu Iranul nu se pot aştepta să rămână în siguranţă

Andrei Vacaru

Ministrul iranian de Externe, Mohammad Javad Zarif, a avertizat luni, în cadrul unei întâlniri cu omologul său german, Heiko Maas, că statele care duc un „război economic” împotriva Teheranului nu ar trebui să se aştepte „să rămână în siguranţă”, potrivit France 24.

Sursă foto: Mediafax

„Nu ne putem aştepta ca războiul economic împotriva poporului iranian să continue, iar cei care duc acest război şi care îl sprijină să rămână în siguranţă”, a declarat ministrul. „Singura metodă prin care putem să detensionăm situaţia din regiune este încetarea acestui război economic”, a mai spus Zarif, care a adăugat că Germania şi restul statelor membre UE joacă „un rol important” în rezolvarea problemelor din regiune.

La rândul său, ministrul german de Externe, Heiko Maas, a declarat că ţara sa face tot posibilul pentru ca tensiunile din zonă să nu se intensifice. „În Siria şi Yemen există războaie, din fericire aici nu se întâmplă acelaşi lucru şi vrem să facem tot ce se poate pentru ca lucrurile să rămână aşa”, a spus el. „Tensiunile din această regiune sunt îngrijorătoare şi ne temem că evenimente izolate ar putea duce la declanşarea unor violenţe. Acest lucru trebuie prevenit cu orice preţ”, a adăugat Maas.

O îmbunătăţire a relaţiilor dintre Teheran şi Washington a intervenit în 2015, când Iranul a făcut o înţelegere cu şase puteri mondiale care au dus la limitarea activităţii nucleare. Dar tensiunile cu Statele Unite au crescut din nou, după ce preşedintele Donald Trump a retras Washingtonul din acord în 2018 şi a reimpus sancţiuni.

Semnatarii vest-europeni, inclusiv Germania, doresc să menţină acordul nuclear, deşi împărtăşesc neliniştea Administraţiei Trump cu privire la programul de rachete balistice al Iranului şi rolul său în conflictele din Orientul Mijlociu.