25 iunie 2019

Ministrul iranian de Externe, Javad Zarif: „Echipa-B” vrea război, nu diplomaţie

Bianca Pavaluca

Ministrul iranian de Externe, Javad Zarif, a declarat luni că preşedintele american Donald Trump şi aliaţii acestuia doresc un război cu Iranul, nu rezolvarea problemelor pe cale diplomatică, în urma noului set de sancţiuni impus de către Statele Unite, relatează Reuters.

Sursă foto: Mediafax

„Donald Trump are dreptate 100% că armata Statelor Unite nu are treabă în Golful Persic. Retragerea forţelor este în conformitate cu interesele Statelor Unite şi ale lumii. Dar acum este clar că Echipa-B nu este îngrijorată de interesele SUA- ei nu tolerează diplomaţia, doresc război”, a transmis Javad Zarif prin intermediul unui mesaj publicat pe Twitter.

Ministrul iranian de Externe se referă prin „Echipa-B” la John Bolton, consilierul prezidenţial american pentru Securitate şi la prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu, despre care consideră că au potenţialul de a-l atrage pe Donald Trump într-un conflict cu Iranul.

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a anunţat luni că a impus noi sancţiuni împotriva Iranului, inclusiv împotriva liderului suprem al ţării, ayatollahul Ali Khamenei

Trump a declarat pentru reporterii acreditaţi la Casa Albă că noile sancţiuni au fost impuse ca răspuns la doborârea de către Iran a unei drone americane, dar şi la „multe alte lucruri”. El a adăugat că va „continua să pună presiune pe Teheran” şi că „Iranul nu va putea avea niciodată o armă nucleară”.

De asemenea, Steve Mnuchin, secretarul Trezoreriei din SUA a transmis că şi Javad Zarif va fi vizat de sancţiuni săptămâna aceasta.

Majid Takht Ravanchi, ambasadorul Iranului la ONU, a transmis luni că sancţiunile impuse de Statele Unite împotriva Iranului arată faptul că Administraţia de la Washington nu respectă legislaţia internaţională şi a cerut iniţierea unui dialog privind securitatea regională.

„Decizia Statelor Unite de a impune mai multe sancţiuni indică faptul că Statele Unite nu respectă legislaţia internaţională şi ordinea”, a declarat Majid Takht Ravanchi.

Jonathan Cohen, ambasadorul Statelor Unite la ONU, a transmis lun că politica Administraţiei de la Washington în ceea ce priveşte Iranul „rămâne un efort diplomatic şi economic pentru a-i aduce înapoi la masa negocierilor”

Statele Unite au convocat luni o şedinţă a Consiliului de Securitate ONU pentru a discuta despre Iran. Jonathan Cohen a transmis că a prezentat în faţa Consiliului dovezi că Iranul este responsabil de atacul asupra petrolierelor din regiunea Golfului Persic.

Consiliul de Securitate ONU a condamnat atacurile asupra petrolierelor şi a transmis că acestea reprezintă „o ameninţare la pacea şi securitatea internaţională”.

„Membrii Consiliului cer părţilor implicate şi tuturor ţărilor din regiune să dea dovadă de reţinere maximă şi să ia măsuri pentru a reduce escaladarea tensiunilor”, se menţionează într-un comunicat emis în urma şedinţei Consiliului.