21 mai 2018

Ministrul iranian de Externe:Eforturile UE în privinţa acordului nuclear cu Iranul sunt insuficiente

Marian Avram

Uniunea Europeană nu depune suficiente eforturi pentru asigurarea beneficiilor pentru Iran prevăzute în acordul nuclear semnat în 2015, a declarat, duminică, Javad Zarif, ministrul iranian de Externe, informează site-ul postului France 24.

Declaraţiile ministrului iranian de Externe au fost făcute după o întrevedere cu Arias Canete, comisar european pentru Energie.

"Odată cu retragerea Statelor Unite, aşteptările Iranului faţă de Uniunea Europeană privind menţinerea beneficiilor prevăzute în acord au crescut şi, în actualele condiţii, sprijinul politic european nu este suficient. Anunţul unei eventuale retrageri de către majoritatea companiilor europene din cooperarea lor cu Iranul nu este în conformitate cu angajamentul Uniunii Europene de punere în aplicare a acordului nuclear”, a declarat Zarif.

Anterior, Zarif a declarat că Iranul şi puterile europene au progresat în negocierile privind acordul nuclear, însă menţinerea sa depinde de ce se va întâmpla în următoarele săptămâni.

Declaraţiile oficialului iranian au loc la două săptămâni după ce Donald Trump, preşedintele SUA, a anunţat decizia de retragere a Statelor Unite din Acordul nuclear semnat de marile puteri cu Iranul şi că SUA vor reactiva sancţiunile contra Iranului.

Marile puteri din grupul P5+1 (China, Franţa, Rusia, Marea Britanie, Statele Unite plus Germania) au semnat în 2015 un acord cu Iranul prin care Teheranul se angajează să limiteze activităţile atomice în schimbul relaxării sancţiunilor internaţionale.