20 iulie 2019

Javad Zarif: Capturarea petrolierului britanic respectă legislaţia internaţională

Andrei Vacaru

Ministrul iranian de Externe, Javad Zarif, a declarat sâmbătă că sechestrarea petrolierului britanic Stena Impero în Strâmtoarea Hormuz respectă legislaţia internaţională, relatează agenţia iraniană de presă Tasnim şi CNN.

Sursă foto: Mediafax

„Spre deosebire de actul de piraterie din Strâmtoarea Gibraltar, acţiunea noastră din Golful Persic a fost făcută pentru a aplica legislaţia maritimă internaţională. După cum am spus şi la New York, Iranul este cel care garantează securitatea în Golful Persic şi în Strâmtoarea Hormuz”, a postat Zarif pe Twitter.

De asemenea, ministrul a continuat să critice politica externă a Londrei. „Marea Britanie ar trebui să înceteze să fie un simplu accesoriu în terorismul economic promovat de Statele Unite”, a scris el.

Ministrul britanic de Externe, Jeremy Hunt, a declarat că a vorbit cu omologul său iranian şi şi-a exprimat dezamăgirea faţă de acţiunile Iranului, potrivit Reuters.

„Numai ce am vorbit cu Zarif şi mi-am exprimat puternica dezamăgire faţă de faptul că sâmbăta trecută Iranul dădea asigurări că doreşte detensionarea situaţiei, iar acum acţionează în sens invers”, a postat Hunt pe Twitter.

Gardienii Revoluţiei din Iran au anunţat, vineri, capturarea unui petrolier britanic în Strâmtoarea Hormuz. Nava Stena Impero a fost oprită de Gardienii Revoluţiei pentru „nerespectarea codului maritim internaţional, la solicitarea Autorităţii portuare şi maritime din provincia Hormuzgan”, a transmis site-ul Sepahnews.

Autorităţile britanice au transmis că nu au reuşit să intre în contact cu nava Stena Impero, care „se îndreaptă în nord, spre Iran” şi are 23 de persoane la bord.