08 iulie 2019

Ministrul iranian al Apărării: Sechestrarea petrolierului iranian în Gibraltar reprezintă o ameninţare pentru Teheran

Andrei Vacaru

Ministrul iranian al Apărării, Amir Hatami, a declarat luni că decizia Marii Britanii de a sechestra un petrolier iranian în Gibraltar reprezintă o acţiune incorectă şi o ameninţare la adresa Teheranului, potrivit Reuters.

Sursă foto: Mediafax

Declaraţiile oficialului iranian vin în contextul în care membri ai Forţelor navale regale britanice au sechestrat joi un petrolier iranian care, potrivit oficialilor, urma să transporte petrol către Siria, ceea ce ar fi încălcat sancţiunile impuse Damascului de către Uniunea Europeană.

Petrolierul a fost capturat la circa patru kilometri sud de Gibraltar, într-o zonă pe care Marea Britanie o consideră că îi aparţine, deşi Spania, ce revendică Gibraltarul, susţine că incidentul a avut loc în apele teritoriale spaniole.

Capturarea petrolierului Grace 1, cu lungimea de 330 de metri, intervine într-un moment sensibil, riscând să amplifice criza dintre Iran şi Occident pe tema Acordului nuclear din 2015, contestat vehement de Administraţia Donald Trump.

Ulterior, Administraţia de la Teheran a avertizat că ar putea captura o navă britanică în cazul în care Marea Britanie nu eliberează petrolierul sechestrat în Gibraltar, situaţie care riscă să conducă la escaladarea crizei dintre Iran şi Occident.