06 iulie 2018

Ministrul german de Finanţe anunţă că Germania va majora bugetul alocat apărării în anul 2019

Teodora Marinescu

Ministrul german de Finanţe, Olaf Scholz, a anunţat că Germania îşi va majora, anul viitor, bugetul în domeniul apărării, însă suma nu se va ridica la aşteptările preşedintelui american Donald Trump privind contribuţiile statelor membre NATO în cadrul alianţei, relatează agenţia Associated Press.

Germania, cea mai mare economie din Europa, împreună cu alte membre NATO, nu au reuşit încă să îndeplinească obiectivul stabilit în 2014 privind alocarea a 2% din PIB Apărării.

"Continuăm să majorăm cheltuielile din domeniul Apărării. În 2019, vom cheltui cu patru miliarde de euro (4,7 miliarde de dolari) mai mult decât am planificat iniţial", a declarat Scholz pentru reporterii din Berlin.

Majorarea va creşte bugetul militar la 42,9 miliarde de euro, a anunţat oficialul german, adăugând că aceasta reprezintă o creşetere "semnificativă" şi "o dovadă clară" a angajamentului Germaniei în obligaţiile internaţionale.

Cu toate acestea, bugetul alocat Apărării nu va ajunge la 2% din PIB. Anul viitor, raţia va fi de 1,3% din PIB.

Liderii statelor membre NATO se vor întâlni la Bruxelles, săptămâna viitoare. Recent, Donald Trump, a reluat tema contribuţiilor proporţionale la bugetul Alianţei Nord-Atlantice, afirmând că Germania şi alte state NATO din Europa trebuie să aloce sume mai mari pentru apărare.