13 mai 2018

Ministrul german de Externe: Retragerea SUA din acordul nuclear cu Iranul va afecta relaţia cu Berlinul

Marian Avram

Decizia preşedintelui american Donald Trump de a retrage Statele Unite din acordul nuclear cu Iranul va afecta pe termen lung relaţiile dintre Washington şi Berlin, a declarat Heiko Maas, ministrul german de Externe, în cadrul unui interviu publicat, sâmbătă, de Spiegel, citat de Deutsche Welle.

Sursă foto: Mediafax

Maas a precizat că Germania îşi va schimba politica faţă de SUA, după decizia Washingtonului de a părăsi acordul nuclear cu Iranul semnat în 2015, afirmând că Berlinul va adopta o poziţie ”mai dură” în relaţia cu partenerul transatlantic.

”Suntem pregătiţi să discutăm, să negociem, dar şi să luptăm pentru interesele noastre. Asta este valabil pentru toată lumea, nu doar pentru Casa Albă”, a declarat Maas.

Ministrul german de Externe a adăugat că relaţiile dintre SUA şi Germania au început să se deterioreze cu mult timp înaintea retragerii SUA din acordul nuclear cu Iranul.

”Transformările interne din SUA au afectat deja relaţiile transatlantice. Germania a simţit această schimbare înainte de dezamăgirea de marţi seara”, a subliniat Maas, făcând referire la anunţul lui Donald Trump privind retragerea SUA din acordul atomic.