05 iulie 2018

Ministrul german al Apărării răspunde criticilor lansate de Donald Trump privind NATO

Teodora Marinescu

Germania contribuie suficient în cadrul Alianţei Atlanticului de Nord şi urmează să îşi majoreze cheltuielile în domeniul militar, a declarat ministrul german al Apărării, Ursula von der Leyen, ca răspuns la noile critici lansate de preşedintele american Donald Trump, informează site-ul Politico.eu.

[ English Version HERE ]

 

Discutând cu reporterii de la Berlin, von der Leyen a răspuns criticismului lansat de Donald Trump, făcând referire la contribuţiile Germaniei în calitate de al doilea cel mai mare furnizor de trupe pentru operaţiunile NATO.

Guvernul german a afirmat recent că se aşteaptă să se apropie curând de obiectivul de a aloca a 2% din PIB Apărării. Aliaţii NATO şi-au luat angajamentul de a atinge acest obiectiv până în 2024.

Trump a trimis recent scrisori liderilor unor state membre NATO, printre care Germania, Belgia, Norvegia şi Canada, în care le cerea să majoreze cheltuielile în domeniul Apărării.

Ministrul german a Apărării a reiterat faptul că idealul nu este acela de a cheltui mai mulţi bani, ci de a îi cheltui mai bine.

"Poţi să aloci cu uşuriţă 2% din PIB pentru Apărare, dar în acelaşi timp să nu oferi nimic Alianţei, prin neparticiparea la misiuni ", a declarat von der Leyen.

Oficialul german a mai afirmat că naţiunile europene au propriile priorităţi privind securitatea, care sunt ce cel mai bine protejate de Planul de Cooperare Structurată Permanentă (PESCO).

Cotidianul The Washington Post a relatat recent că Pentagonul analizează posibilitatea retragerii trupelor americane staţionate în Germania, după ce preşedintele SUA, Donald Trump, s-ar fi declarat şocat de numărul mare de trupe americane aflate în această ţară.