25 septembrie 2018

Ministrul francez de Externe avertizează că există riscul unui "război perpetuu" în Siria

Teodora Marinescu

Ministrul francez de Externe, Jean-Yves Le Drian, a avertizat luni că există riscul unui război perpetuu în Siria dacă Rusia va refuza să prelungească acordul de încetare a focului pentru o lună în provincia Idlib, relatează site-ul cotidianului The Guardian.

Afirmaţiile oficialului francez au fost făcute cu în contextul în care săptămâna aceasta va avea loc cea de a 73- reuniune a Adunării Generale a Naţiunilor Unite.

Le Drian a mai declarat că Franţa este pregătită să susţină Turcia în încercarea de a obţine aprobarea Consiliului de Securitate ONU privind regiunea siriană Idlib.

Acesta a afirmat că preşedintele sirian Bashar al-Assad "a câştigat războiul, dar nu a câştigat pacea, iar dacă nu va câştiga pacea, va continua să fie război".

Preşedinţii Rusiei şi Turciei, Vladimir Putin şi Recep Tayyip Erdogan au ajuns săptămâna trecută la o înţelegere privind constituirea unei zone demilitarizate în provincia siriană Idlib. În zona demilitarizată vor patrula militari turci şi ruşi.

Cu toate acestea, înţelegerea este limitată. Le Drian a declarat că aceasta conţine multe lagune şi că "este responsabilitatea preşedintelui Bashar al-Assad şi a celor care îl susţin să găsească o soluţie politică, altfel va exista un război perpetuu".