07 septembrie 2019

Ministrul francez al Apărării: Eforturile noastre pentru ca Iranul să respecte pe deplin Acordul nuclear din 2015 vor continua

Marinela Sarbu

Franţa va continua eforturile pentru ca Iranul să respecte pe deplin Acordul nuclear din 2015, a declarat ministrul Apărării, Florence Parly, adăugând că acţiunile americane şi europene pentru consolidarea securităţii în Golf trebuie să fie „complementare şi bine coordonate, potrivit Reuters.

"Nu putem decât să ne reconfirmăm obiectivul, care este acela de a determina Iranul să respecte pe deplin acordul de la Viena", a afirmat sâmbătă Parly la Paris, într-o conferinţă de presă comună cu secretarul american al Apărării, Mark Esper.

„Trebuie să facem tot ce putem pentru a contribui la atenuarea tensiunilor cu Iranul şi pentru a asigura siguranţa navigaţiei”, a adăugat ea.

Franţa a exclus să se alăture unei coaliţii condusă de SUA, care ar urma să fie formată din mai multe ţări, pentru a proteja tancurile petroliere şi navele de marfă împotriva ameninţărilor reprezentate de Iran în Strâmtoarea Hormuz, dar a cerut o alternativă europeană.

Preşedintele iranian Hassan Rouhani a anunţat că, începând de vineri, Iranul îşi va reduce suplimentar angajamentele asumate de Teheran prin Acordul atomic semnat cu marile puteri în anul 2015.