13 septembrie 2021

Ministrul francez al apărării a confirmat că Franţa va vinde Greciei încă şase aeronave Rafale

Andreea Soare

Duminică, Florence Parly a transmis că Franţa va vinde Greciei încă şase aeronave Rafale, aducând numărul total al aeronavelor franceze deţinute de greci la 24, scrie France24.

Sursă foto: Profimedia

„Veşti excelente: Grecia a anunţat că va cumpăra încă şase aeronave Rafale. Împreună, mergem mai departe în construirea unei autonomii europene”, a transmis ministrul francez al apărării, Florence Parly, prin intermediul Twitter.

 

Grecia a fost prima ţară europeană care a cumpărat aeronavele produse de Dassault Aviation.

„Am anunţat achiziţionarea a 18 aeronave Rafale. În curând, vor fi 24”, a declarat ministrul grec al apărării, Kyriakos Mitsotakis, sâmbătă, în cadrul Thessaloniki International Fair. Potrivit acestuia, prima aeronavă, un model second-hand din cadrul Forţelor Aeriene Franceze, va zbura purtând steagul Greciei înainte de finalul anului.

Grecia a semnat, în ianuarie, un contract de 2,7 miliarde de dolari pentru achiziţionarea aeronavelor Rafale, care include 12 deja folosite şi şase noi, create de Dassault Aviation. Acestea vor fi livrate pe parcursul următorilor doi ani.

Achiziţionarea acestora este parte a unui program de modernizare a armatei elene şi vine în contextul unor tensiuni cu Turcia. Franţa a luat partea Greciei în disputa cu Turcia, a trimis nave militare în zonă, a participat la exerciţii şi a criticat conducerea Turciei pentru modul de abordare a problemei teritoriale.

În mai, şi Croaţia a cumpărat 12 aeronave Rafale, second-hand, devenind a doua ţară europeană care va deţine acest tip de avion. Qatar, Egipt şi India sunt cei mai mari clienţi  ai aeronavelor Rafale.