12 iulie 2018

Ministrul Fifor, după summit-ul NATO: Este necesar să discutăm mai aplicat despre apărare şi descurajare

Monitorul Apărării şi Securităţii

Ministrul Apărării Naţionale, Mihai Fifor, a declarat, după summit-ul NATO de la Bruxelles, că este necesar ca în perioada imediat următoare „să discutăm mult mai aplicat despre coerenţa posturii de apărare şi descurajare”.

„În cadrul cinei de lucru a miniştrilor aliaţi ai apărării, care a avut loc în marja Summit-ului, ministrul Mihai Fifor a prezentat perspectiva naţională asupra coerenţei posturii de apărare şi descurajare şi a procesului de adaptare a Alianţei la noile condiţii ale mediului de securitate, conform sarcinilor trasate la Varşovia în 2016 şi a raportului de evaluări politico-militare aprobat în cadrul Summit-ului recent încheiat. De asemenea, a subliniat importanţa unei apărări aliate coerente într-o perspectivă integrată, de 360 de grade, astfel încât NATO să-şi poată dezvolta capacitatea de răspuns în faţa ameninţărilor de orice natură”, se arată într-un comunicat al Ministerului Apărării.

Potrivit ministrului Mihai Fifor, este necesară implementarea în totalitate a prezenţei înaintate pe flancul estic aliat, atât în segmentele nordic şi sudic.

„Este absolut necesar ca în perioada imediat următoare să discutăm mult mai aplicat despre coerenţa posturii de apărare şi descurajare, astfel încât să ne asigurăm că nu există elemente de planificare strategică neacoperite în implementarea prezenţei înaintate pe întregul flanc estic aliat”, a precizat ministrul român al Apărării.

Potrivit reprezentanţilor MApN, un alt subiect important a fost reprezentat de găzduirea unui comandament militar NATO de nivel corp de armată pe teritoriul naţional, pentru consolidarea capacităţii de planificare aliată în regiunea Mării Negre.

Totodată, Danemarca, Estonia şi Letonia au anunţat intenţiile de întărire a relaţiilor de comandă-control în regiunea Mării Baltice, prin înfiinţarea unui nou comandament de divizie, iar Italia s-a oferit să asigure un comandament similar în sprijinul activităţilor desfăşurate în sudul Alianţei.

La sediul NATO, ministrul Mihai Fifor a avut "un foarte bun schimb de opinii" cu secretarul  american al apărării, James Mattis, despre importanţa implementării, în perioada imediat următoare, a deciziilor luate la Summit-ul NATO, inclusive iniţiativele ce vizează România şi regiunea noastră.

„De asemenea, ministrul apărării naţionale a avut o întrevedere cu generalul American în rezervă James Jones, comandant al Comandamentului Suprem al Forţelor Aliate din Europa (SACEUR) în perioada 2003-2006, cu care a avut un schimb de opinii cu privire la evoluţiile de securitate din regiunea Mării Negre, precum şi stadiul iniţiativelor aliate din această zonă şi de pe teritoriul României”, se mai arată în comunicatul MApN.