07 mai 2018

Ministrul Fifor, despre cazul militarului care s-a sinucis într-o unitate din Focşani: Sunt convins că psihologii Armatei îşi fac datoria

Andreea Traicu

Ministerul Apărării Naţionale, Mihai Fifor, a declarat, duminică, după crosul dedicat veteranilor de război, că aşteaptă rezultatele anchetei privind sinuciderea militarului de la Focşani, menţionând că acesta a fost testat psihologic în luna februarie şi că este convins că psihilogii îşi fac treaba.

Sursă foto: Mediafax

"Aşteptăm rezultatele anchetei. Nu pot să vă spun decât că mă gândesc cu mare tristeţe la acest eveniment. Nu ne dorim astfel de lucruri. Este un tânăr care şi-a luat viaţa si trebuie să vedem de ce şi în ce circumstanţe. Transmit condoleanţe familiei. (...) Militarul făcuse în februarie testarea psihologică. Sunt evenimente pe care nu ni le dorim şi sunt convins că psihologii Armatei Române îşi fac datoria aşa cum se cuvine. Vă reamintesc ca suntem pe final cu noul centru de psihologie operatională al Armatei Române", a declarat Mihai Fifor.

Un militar de 22 de ani s-a împuşcat sâmbătă, cu arma din dotare, în timpul serviciului de pază la Unitatea Militară 01470 din Focşani.

"În jurul orei 13.55, în timpul executării serviciului de pază la U.M. 01470 din Focşani, soldatul Oanele Maricel, încadrat la Batalionul 81 LAROM, s-a împuşcat cu arma din dotare. Personalul unităţii a apelat imediat Serviciul Unic de Urgenţă - 112, iar echipajul SMURD sosit la faţa locului a constatat decesul militarului. Militarul, în vârstă de 22 de ani, angajat în M.Ap.N. din decembrie 2016, era necăsătorit şi nu a participat la misiuni în teatrele de operaţii. La ultima testare psihologică, susţinută în luna februarie a acestui an, militarul a fost declarat apt pentru serviciul militar", transmitea sâmbătă MApN, printr-un comunicat de presă.

Conform procedurilor, pentru stabilirea împrejurărilor în care s-a produs evenimentul, la nivelul unităţii a fost constituită o comisie administrativă, condusă de şeful de stat major al Batalionului 81 LAROM, şi a fost informat Parchetul Militar Vrancea, potrivit ministrului.