16 septembrie 2021

Ministrul Economiei: Uzina Mecanică Bucureşti ar putea fi cumpărată de compania americană General Dynamics

Florin Jipa

Sursă foto: MApN

Virgil Popescu, ministrul interimar al Economiei a anunţat, pe o reţea de socializare, că nu este exclus ca Uzina Mecanică Bucureşti să fie achiziţionată de compania americană General Dynamics.

„Astăzi am avut o întâlnire de lucru, la ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, cu reprezentanţii General Dynamics pentru a discuta despre etapa a II-a a contractului de achiziţie de către MAPN a transportoarelor Piranha, precum şi despre asocierea dintre ROMARM şi GD, cu privire la fabricarea acestora în România. Armata Română are nevoie de aceste transportoare şi conform contractului de offset acestea trebuie fabricate în România. O posibilă achiziţie a UM Bucureşti de către General Dynamics nu este exclusă, dar procedura va dura ceva timp şi până atunci trebuie să ne organizăm pentru fabricarea în România a transportoarelor, aşa cum a fost stabilită prin contractul offset,” a declarat ministrul Economiei.

La UMB se asamblează acum transportoarele Piranha 5, realizate de compania americană, iar în trecut s-au fabricat tancuri.

La discuţii au mai participat directorul CN ROMARM Ţuţu Gabriel, iar din partea MEAT secretar de stat Daniela Nicolescu, Ruxandra Anghel, director al Direcţiei Industria de Apărare şi Manafu Adrian, director al Direcţiei Generală Administrarea Participaţiilor Statului. Am transmis că încurajez investiţiile şi îmi doresc ca industria de apărare din ţara noastră să fie una performantă şi cu produse de top.

Ce nu spune ministrul Popescu este dacă al doilea lot de blindate se va livra la timp şi când fabrica va începe să scoată profit.

 

UMB, chiar dacă are contracte cu armata, merge pe pierderi

Claudiu Năsui, fostul ministru al Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului a anunţat, în urmă cu două luni, că Uzina Mecanică Bucureşti merge pe datorie.

„Uzina Mecanică Bucureşti are capitaluri proprii negative (adică are mai multe datorii decât active). Doar anul acesta a mai făcut 6,7 milioane de lei datorii suplimentare la bugetul de stat şi face pierderi an de an,” a scris acesta pe o reţea de socializare.

Năsui a făcut anunţul în timp ce ne informa că l-a concediat pe administratorul „special” pentru privatizare al companiei.

 

Contractul de offset este la secret

La Uzina Mecanică Bucureşti se asamblează transportoarele 8x8 pentru Forţele Terestre Române, iar parte din banii plătiţi de MApN ar fi trebuit să ajungă la această companie, conform Acordului cadru nr. 02/801/2018 de furnizare a produsului „Transportor blindat pentru trupe 8x8” încheiat cu operatorul economic GDELS-Mowag GmbH, care prevede clauze pentru realizarea de operaţiuni compensatorii (offset) în conformitate cu Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 189/2002. 

La data de 03.04.2018 a fost semnat acordul de compensare nr. 660/2018 între General Dynamics European Land Systems - Mowag GmbH şi Oficiul de Compensare pentru Achiziţii de Tehnică Specială/OCATS din subordinea Ministerului Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri (MEEMA).

Într-un răspuns primit de la Ministerul Economiei, în urmă cu mai bine de un an, ni s-a refuzat accesul la contractul de off set.

„Având în vedere solicitarea dvs., vă informăm că acordul de compensare semnat între O.C.A.T.S. şi compania General Dynamics European Land Systems - Mowag GmbH este un document confidenţial şi orice comunicare vizând acesta se poate face doar cu acceptul scris, în prealabil, al contractantului. Totodată, vă facem cunoscut că acordul de compensare reprezintă un document al dosarului operaţiunilor compensatorii iar potrivit prevederilor art.43 din OUG nr.189/2002, documentele cuprinse în dosarul operaţiunilor compensatorii sunt puse la dispoziţie doar autorităţilor publice interesate.”

 

Primele transportoare Piranha au fost recepţionate cu o întârziere de doi ani

Primele 36 de transportoare blindate Piranha 5 au fost recepţionate la începutul lunii octombrie 2020 pentru a ajunge la beneficiarii finali, Scorpionii Roşii de la Craiova, după ce au trecut cu bine de etapa recepţiei calitative la Uzina Mecanică Bucureşti.

Transportoarele au fost recepţionate cu o întârziere de aproape doi ani, iar ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, declara că următorul lot va fi livrat mult mai repede: „Sunt încrezător că următorul lot de blindate Piranha 5 va fi livrat militarilor în mai puţin de un an şi lucrurile vor intra pe un făgaş normal”.

Tot atunci, Nicolae Ciucă şi-a arătat satisfacţia că, de acum înainte, celelalte transportoare contractate vor fi produse în România, iar mentenanţa lor se va face tot în ţară: „Militarilor le vor fi livrate blindatele Piranha 5 atât de necesare, iar Uzina Mecanică Bucureşti se va dezvolta, devenind una din capacităţile de producţie pentru apărare de interes strategic pentru securitatea naţională”.

România a cumpărat 227 de transportoare Piranha 5, din care 197 ar trebui să fie asamblate în România, la UMB, pentru aproape 900 milioane de euro. Contractul a fost semnat la începutul anului 2018, iar la începutul anului 2019, primele 36 de produse ar fi trebuit să fie livrate.

Conform unui răspuns al Ministerului Apărării Naţionale pentru Monitorul Apărării şi Securităţii, instituţia militară a semnat doar primul contract subsecvent, de 94 de vehicule, pentru care s-a plătit avansul de 111 milioane de euro.

În toamna anului 2019, MApN a penalizat firma GDELS pentru întârzierea livrării transportoarelor cu suma de 8,5 milioane de euro, conform unui anunţ al ministerului.