11 noiembrie 2018

Ministrul delegat demisionar pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu: Pregătirea preşedinţiei Consiliului UE este în grafic

Diana Grigore

Fostul ministru delegat pentru Afaceri Europene Victor Negrescu a scris duminică, pe Facebook, că tot procesul de pregătire a Preşedinţiei României la Consiliul UE este în grafic atât politic, cât şi logistic.

Sursă foto: Mediafax

”În aşteptarea discuţiilor din interiorul partidului menţionez cele trei obiective pe care le-am propus la începutul mandatului de ministru delegat pentru afaceri europene: Consens politic şi naţional în privinţa afacerilor europene şi a mandatului Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene [obiectiv atins prin aprobarea în unanimitate în comisiile de resort din Parlamentul României a priorităţilor noastre dar şi prin aprobarea la nivel de guvern, cu 25 de avize pozitive, a documentului de orientare strategică. Mai exact muncă de echipă şi bună colaborare cu toată lumea.], democratizarea şi transparentizarea accesului la informaţia europeană [obiectiv atins prin consultările cetăţeneşti privind viitorul UE organizate în toată ţara. Mai exact totul a fost transparent iar discuţiile cu oamenii au fost esenţiale.] şi o nouă atitudine în domeniul afacerilor europene [obiectiv atins prin crearea Trioului România-Germania-Franţa şi preluarea Preşedinţiei Strategiei UE pentru Regiunea Dunării. Mai exact prestigiul ţării a fost apărat acolo unde am putut contribui.]”, a scris pe Facebook Victor Negrescu.

El menţionează că cel mai important lucru este că tot procesul de pregătire a Preşedinţiei României la Consiliul UE este în grafic atât pe dimensiunea politică cât şi logistică.

”Am mai spus public că am pregătit totul cu o echipă de specialişti foarte bine pregătiţi în aşa fel încât să nu depindă lucrurile de un demnitar sau altul. Totul este deja gata în măsura în care nu se doresc schimbări majore faţă de planurile aprobate de Guvernul României sau de Consiliul interministerial privind Preşedinţia Consiliului UE prezidat de Primul ministru. Interesant este că acum două zile activitatea noastră era considerată ca fiind foarte bună, cu rezultate. Rămâne de analizat dacă atacarea cu agresivitate în presă la doar câteva minute după ce un zvon a apărut miraculos pe surse, a unui coleg de Guvern şi de partid este normală şi o reală dovadă de colegialitate şi susţinere. Am spus-o încă din momentul în care am părăsit funcţia de europarlamentar pentru această responsabilitate: Nu am mize personale! Este o onoare pentru mine să reprezint România”, a adăugat Negrescu.

Fostul ministru delegat pentru Afaceri Europene apreciază că preşedinţia la Consiliul Uniunii Europene este a României, a tuturor românilor, nu a unui ministru delegat.

”Pentru acest lucru este nevoie de un efort naţional şi nu este prima dată când o spun. Facem politică pentru idei în care credem, pentru oamenii pe care dorim să îi reprezentăm, pentru idealurile pe care le avem pentru viitor. Vineri când am plecat de la birou am lăsat totul la zi şi pregătit pentru următoarea săptămână de lucru. Dorinţa mea este ca proiectul să aibă continuitate. Parcursul european al României trebuie să continue. Şi benevol aş lucra pentru România la un proiect atât de important dacă se doreşte acest lucru. Poate de aceea programul nostru de voluntariat a fost atât de popular. Idealurile pe care le-am exprimat, în calitate de Preşedinte-coordonator naţional al PES activists România, o structură cu peste 10.000 de membri şi simpatizanţi social democraţi interesaţi de politica europeană, şi în consecinţă de membru BPN al Partidului Social Democrat de mulţi ani, rămân aceleaşi”, a conchis Victor Negrescu.

MInistrul de Finanţe, Eugen Teodorovici, a evocat public, sâmbătă, o discuţie dintre el şi Victor Negrescu.

”Ieri (vineri-n.r.) la finalul şedinţei de Guvern a fost o discuţie legată de ultimele etape, măsuri de parcurs pentru ca noi să fim cu totul gata pentru preşedinţia de anul viitor. O discuţie deschisă, normal, cum trebuie să fie într-o echipă şi legată de participarea poate într-un număr mai mare alături de miniştrii Finanţelor şi cel al Fondurilor Europene a domnului Negrescu la astfel de întâlniri, aşa cum e şi normal pentru că asta este structura, aşa sunt discuţiile. Asta a fost discuţia. Din păcate, văd că domnul Negrescu a luat-o personal şi dă dovadă că nu înţelege ce înseamnă o echipă, lucrul în echipă, mai ales când vorbim de preşedinţia de anul viitor. Au mai fost discuţii şi e normal să se discute. A fost discuţia asta şi apoi am văzut şi eu pe ştiri faptul că şi-a dat demisia şi chiar mă surprinde pentru că rolul era de a dovadă că e mediator şi iată că atmosfera e că mă supăr, îmi iau jucăriile şi plec. Totuşi e un gest care, în prag de preşedinţie şi mai ales în prag de anumite acţiuni de săptămâna viitoare , erau nişte întâlniri la Strasbourg, la Bruxelles la nivel de miniştri şi asta este acuma”, a spus la Antena 3 Teodorovici.