Ministrul de externe ucrainean, Dmitro Kuleba, îşi dă demisia la doar patru zile după ce declaraţiile sale au înăsprit relaţia dintre Ucraina şi Polonia
Andreea SoareMinistrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, şi-a anunţat demisia seara trecută, în contextul în care existau deja zvonuri că acesta ar putea fi demis de preşedintele Zelenski. Aceste acţiuni au loc după ce, aflat în Polonia, Kuleba a făcut nişte declaraţii surprinzătoare cu privire la fapte istorice care răscolesc sentimentele polonezilor şi ucrainenilor deopotrivă.
Pe 30 august, ministrul Kuleba, în timpul unui discurs ţinut la campusul Polksa Przyszlosci, a menţionat Operaţiunea Vistula şi „teritoriile ucrainene”, fapt care a provocat o reacţie din partea prim-ministrului polonez, Donald Tusk. Mai precis, la o întrebare legată de reluarea exhumării victimelor de la tragedia din Volyn, Kuleba a atras atenţia asupra faptului că întâlnirea din acel campus avea loc în Olsztyn, unde populaţia ucraineană a fost strămutată în 1947, ca parte a Operaţiunii Vistula.
„Ştiţi ce s-a întâmplat în Operaţiunea Vistula şi ştiţi că toţi acei ucraineni au fost mutaţi cu forţa din teritoriile ucrainene pentru a locui, în special, în Olsztyn”, a spus Kuleba.
Imediat după aceste comentarii, prim-ministrul Poloniei, Donald Tusk, a reacţionat şi a spus că Ucraina ar trebui să realizeze că este în interesul său clarificarea faptelor istorice şi că trebuie să nu uite că nu va intra în UE fără acordul Poloniei, întrucât este nevoie de un vot unanim la nivelul organizaţiei. Acesta a mai adăugat că ce a spus Kuleba este un lucru negativ şi că Ucraina încă mai trebuie să „îndeplinească aşteptările poloneze, care nu sunt despre căutarea faptelor istorice, ci despre construirea de relaţii bazate pe adevărul despre această istorie”.
„Pentru că ştiu că acest adevăr nu este alb şi negru sau că există doar îngeri de partea poloneză şi crime de partea ucraineană, dar cu atât mai mult sunt necesare adevărul, exhumarea şi evaluarea onestă a ceea ce s-a întâmplat în timpul şi după cel de-al Doilea Război Mondial - acestea sunt elementele necesare pentru a stabili relaţii bune polono-ucrainene”, a declarat Tusk.
Chiar şi acum, la câteva zile bune de la declaraţiile lui Kuleba, polonezii încă au un gust amar în urma acelor declaraţii.
Varşovia este unul dintre cei mai mari susţinători ai Ucrainei în războiul împotriva agresorilor ruşi şi este şi statul care a dat undă verde folosirii echipamentelor poloneze oferite ucrainenilor oriunde doresc aceştia, chiar şi în teritoriul rusesc. De altfel, tancurile poloneze, PT-91 se află deja în Rusia, fiind folosite de ucraineni în operaţiunea din Kursk. Mai mult decât atât, Polonia şi-a arătat şi disponibilitatea de a doborî rachetele şi dronele ruseşti care se îndreaptă spre spaţiul aerian polonez, dacă se ajunge la un consens în cadrul NATO în acest sens.