10 iunie 2019

Ministrul de Externe spune că i-a comunicat lui Dragnea că România poate pierde locul în Consiliul de Securitate

Diana Grigore

Ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, a afirmat, luni, că l-a anunţat pe Liviu Dragnea că România riscă să piardă locul de membru în Consiliul de Securitate al ONU dacă fostul lider PSD îşi menţine declaraţia privind mutarea ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim.

Sursă foto: Mediafax

„Eu personal, da, i-am spus”, a declarat Teodor Meleşcanu, întrebat dacă Liviu Dragnea a fost informat că România va pierde locul de membru nepermanent în Consiliu de Securitate dacă îşi menţine declaraţia cu privire la mutarea ambasadei de la Tel Aviv la Ierusalim.

Ministrul de Externe a afirmat că România avea angajamente de susţinere de la 125 de state, însă a primit doar 78 de voturi.

„România a candidat pentru un loc de membru nepermanent în Consiliul de securitate la alegerile din 7 iunie. Pentru a putea fi ales ca membru nepermanent al Consiliului de Securitate este nevoie de un număr de 129 de voturi, o majoritate calificată. România a avut înţelegeri scrise cu 125 de state care au promis că vor vota cu România. Ne mai lipseau patru voturi. Din păcate, rezultatele primului tur au fost pentru România 78 de voturi numai, din cele 125 de angajamente pe care le aveam şi Estonia a avut 111. În turul doi a câştigat Estonia cu un rezultat mult mai bun, 132 la 58 România. Una din problemele pe care le-am avut şi cu care ne-am confruntat a fost aceea a relaţiilor cu ţările arabe şi cu ţările musulmane Pe 6 iunie, înainte de votul în Consiliul de Securitate, au avut loc consultări la nivelul ţărilor islamice şi la nivelul statelor arabe, în care s-a cerut să existe o unanimitate şi să voteze în favoarea Estoniei, nu în favoarea României. Cu toate acestea a existat un număr de state arabe care au votat cu noi. Am avut şi voturi din Africa, din America Latină, Asia şi Pacific. Dar în final acesta a fost rezultatul votului. Sperăm că data viitoare să avem o şansă mai mare”, a conchis Meleşcanu.

Pe 7 iunie, preşedintele Klaus Iohannis a afirmat că România a pierdut locul în Consiliul de Securitate din cauza declaraţiilor despre mutarea ambasadei din Israel.