06 septembrie 2019

Ministrul de Externe, Ramona Mănescu, a discutat cu ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti despre Brexit

Iuliana Barbu

Ramona Mănescu a avut, vineri, o întrevedere cu ambasadorul Marii Britanii în România Andrew Noble, subiectul discuţiei fiind Brexit. Ministrul de Externe a reinterat importanţa parteneriatului strategic bilateral şi necesitatea unei ieşiri ordonate a Marii Britanii din UE.

Sursă foto: Mediafax

„Discuţia s-a concentrat îndeosebi pe cooperarea româno-britanică în perioada imediat următoare, în contextul marcat de evoluţiile privind retragerea Marii Britanii din Uniunea Europeană. Demnitarul român a reconfirmat interesul României pentru o ieşire ordonată a Regatului Unit. În context, ministrul a reiterat atenţia deosebită pe care partea română o acordă salvgardării drepturilor cetăţenilor români din Regat”, au transmis reprezentanţii MAE, într-un comunicat de presă remis, vineri, MEDIAFAX.

Ministrul de Externe a vorbit cu oficialul britanic şi despre perioada de şase luni în care România a deţinut Preşedinţia Consiliului UE, interval în care au fost făcute eforturi pentru aprofundarea colaborării bilaterale şi crearea unor perspective privind investiţiile.

„Totodată, ambele părţi au punctat buna colaborare pe durata exercitării de către România a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, în primele şase luni ale acestui an. Demnitarul român a exprimat satisfacţia pentru nivelul ridicat al colaborării bilaterale, accentuând dinamica pozitivă a schimburilor comerciale, perspectivele privind investiţiile, valoarea adăugată adusă de comunitatea românească din Marea Britanie, precum şi necesitatea de a extinde sfera de cooperare. În acest sens, a fost reiterată importanţa actualizării şi aprofundării Parteneriatului Strategic bilateral”, potrivit sursei citate.

Membrii Camerei Comunelor din Parlamentul de la Londra au aprobat miercuri, cu 327 de voturi, un proiect de lege menit să evite ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană fără acord.

Ulterior, premierul Marii Britanii, Boris Johnson, a propus convocarea alegerilor parlamentare anticipate în octombrie, în contextul impasului generat de hotărârea Camerei Comunelor privind evitarea producerii unui Brexit fără acord, dar propunerea a fost respinsă de parlamentarii din Camera Comunelor.

Boris Johnson a adoptat o abordare dură faţă de Uniunea Europeană, respingând Acordul Brexit elaborat de fostul Cabinet Theresa May cu Bruxellesul şi afirmând că Marea Britanie se va retrage din Blocul comunitar pe 31 octombrie 2019 cu sau fără un nou tratat.