11 iunie 2019

Ministrul de Externe de la Kiev susţine că posibilitatea ca Rusia să creeze un cap de pod în Republica Moldova reprezintă o ameninţare pentru Ucraina

Mircea Olteanu

Pavlo Klimkin, ministrul de Externe de la Kiev, a declarat luni că riscul ca Moscova să intervină în afacerile interne din Republica Moldova cu scopul creării unui cap de pod în această ţară reprezintă o ameninţare pentru sudul Ucrainei, informează agenţia UNIAN.

Sursă foto: Mediafax

"Chiar ne pasă de ceea ce se întâmplă în ţara vecină, Moldova. Monitorizăm cu mare atenţie", a declarat şeful diplomaţiei de la Kiev, care a precizat că diplomatul ucrainean Viktor Krizhanovski urmează să sosească marţi la Chişinău.

"Toţi avem nevoie de o Moldovă europeană şi democratică, în timp ce posibilitatea unui nou cap de pod rusesc, care va reprezenta o ameninţare pentru sudul Ucrainei, nu se potriveşte", a adăugat Klimkin.

Pe data 8 iunie, după negocieri dificile, s-a format un nou Guvern al Repulicii Moldova, atunci când majoritatea parlamentară, ce cuprinde Alianţa ACUM şi PSRM, formaţiunea preşedintelui suspendat Igor Dodon (prorus), a votat-o pe Maia Sandu în funcţia de premier.

Curtea Constituţională de la Chişinău a declarat neconstituţional decretul de numire în funcţia de prim-ministru a Maiei Sandu şi a noului Guvern. Fostul premier Pavel Filip a fost numit de CC în funcţia de preşedinte interimar şi a declarat alegeri anticipate pentru data de 6 septembrie.