11 octombrie 2019

Ministrul de Externe de la Ankara îl acuză pe liderul de la Paris că ar vrea să divizeze Siria/ Macron: Turcia va fi responsabilă de apariţia unui nou califat al reţelei teroriste Stat Islamic

Mircea Olteanu

Ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, l-a acuzat, joi, pe preşedintele francez Emmanuel Macron că vrea să împartă Siria, după ce Parisul a criticat operaţiunea militară a Ankarei împotriva kurzilor din nordul-estul Siriei, relatează agenţia Reuters şi site-ul Ahval.

Sursă foto: Mediafax

"În esenţă, Franţa nu îşi ascunde intenţia. Este o ţară care a susţinut anterior referendumul de secesiune în Irak", a declarat Cavasoglu în cadrul unui interviu la CNN Türk, făcând referire la referendumul pentru independenţă convocat în 2017 de autorităţile separatiste din regiunea Kurdistanul irakian.

Mai multe state europene, inclusiv Franţa, au cerut convocarea de urgenţă a Consiliului de Securitate ONU în legătură cu ofensiva turcă în Siria.

La rândul său, Macron a afirmat că operaţiunea turcă va ajuta organizaţia teroristă Stat Islamic să clădească un nou califat în Siria.

"Turcia va fi responsabilă în faţa comunităţii internaţionale pentru că a ajutat Daesh (aşa-numitul Stat Islamic) să clădească un califat", a declarat liderul de la Paris, potrivit postului Euronews.