16 septembrie 2019

Ministrul Comunicaţiilor, Alexandru Petrescu: Strategia 5G stă la baza demersului privind lansarea licitaţiei pentru frecvenţele 5G

Teodor Bobei

Ministrul Comunicaţiilor Alexandru Petrescu a afirmat, luni în plenul Camerei Deputaţilor, că strategia 5G este elementul principal ce stă la baza demersului ce ţine de autoritatea reglementatorului de a lansa licitaţia în procedură publică pentru frecvenţele 5G.

Sursă foto: Mediafax

"Aşadar , având în vedere impactul economic, social şi tehnologic, elaborarea şi promovarea hotărârii Guvernului, ce ţine de strategia 5G, a fost iniţiativa MCSI de aliniere a României la practica statelor europene avansate în acest domeniu. Strategia pentru 5G, a beneficiat de o largă dezbatere publică şi consens cu reglementatorul ANCOM, cu companiile Telekom, experţi în mediul academic, instituţii ale administraţiei publice, organizaţii de profil. Conţine proiecţiile sociale, financiare, tehnologie şi economice generate de impactul implementării noilor tehnologii", a declarat Alexandru Petrescu, în plenului de luni al Camera Deputaţilor.

Ministrul Comunicaţiilor a subliniat că Strategia 5G este elementul principal ce stă la baza demersului care ţine de autoritatea reglementatorului de a lansa licitaţia în procedură publică pentru frecvenţele 5G.

Pe 20 august, preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, după întâlnirea cu omologul său american Donald Trump, că, în cadrul vizitei sale de la Washington, a fost semnat un memorandum de înţelegere între guvernele României şi SUA referitor la tehnologia 5G.

Ulterior, Ministerul Afacerilor Externe a precizat, la solicitarea MEDIAFAX, că memorandumul între România şi SUA privind tehnologia 5G a fost semnat de către ambasadorul României la Washington George Maior şi ambasadorul SUA la Bucureşti. MAE nu a oferit însă detalii despre conţinutul şi prevederile documentului.

Ministrul Comunicaţiilor Alexandru Petrescu a fost chemat de PNL la „Ora Guvernului” în plenul Camerei Deputaţilor pentru a dezbate strategia reţelelor de tip 5G din România şi lipsa de transparenţă şi comunicare a instituţiei pe acest subiect.