24 octombrie 2020

Ministrul Ciucă: forţele aeriene au executat 100 de misiuni de poliţie aeriană deasupra Mării Negre

Florin Jipa

Ministrul Apărării Naţionale, Nicolae Ciucă, a declarat, la Antena 3, că în ultimii cinci ani, forţele aeriene române au executat peste 100 de misiuni de poliţie aeriană.

Sursă foto: SMFA

Oficialul român a precizat că misiunile s-au executat pentru identificarea şi clarificarea unor aeronave, majoritatea ruseşti, în apropierea spaţiului aerian, fără să fie vorba de violări ale acestuia.

Nicolae Ciucă a mai spus că situaţia se cunoaşte la NATO, misiunile fiind coordonate de către Centrul pentru Operaţii Aeriene din Torrejón, Spania.

El a precizat că piloţii români au ordine clare pentru a evita orice fel de agresivitate şi a insistat ca aceste misiuni să se desfăşoare în limitele de siguranţă, pentru a nu degenera în evenimente nedorite.

Ministrul apărării a salutat sprijinul acordat de aliaţi pentru aceste misiuni, subliniind că în acest moment un detaşamentul canadian, format din 145 de militari (piloţi şi personal tehnic) cu şase aeronave CF-188 Hornet, execută misiuni de Poliţie Aeriană Întărită (enhanced Air Policing) sub comandă NATO, alături de militarii aparţinând Forţelor Aeriene Române, cu aeronavele F-16 Fighting Falcon şi MiG-21 LanceR.

Ministrul Ciucă a mai adăugat că şi anul viitor, piloţi canadieni şi britanici ne vor sprijini pentru a proteja spaţiul aerian al României.