15 aprilie 2018

Ministrul britanic de Externe avertizează: Marile puteri occidentale nu vor ”închide ochii” în cazul unui nou atac chimic

Marian Avram

Marile puteri occidentale nu vor ”închide ochii” în cazul unui nou atac chimic, a declarat, duminică, Boris Johnson, ministrul de Externe al Marii Britanii, în contextul în care SUA, Marea Britanie şi Franţa au bombardat Siria ca reacţie la atacul chimic din Duma, informează BBC News Online.

Sursă foto: Mediafax

Ministrul de Externe al Marii Britanii a precizat că Bashar al-Assad ”nu a scăpat” după atacul chimic din oraşul sirian Duma, atribuit regimului de la Damasc.

”Utilizarea armelor chimice dă dovadă de un comportament bolnav şi barbar, caracteristic regimului sirian”, a declarat Johnson.

O alianţă formată din SUA, Marea Britanie şi Franţa a lansat, sâmbătă dimineaţă (ora 4.00 în România), un atac cu rachete de croazieră în Siria, cu scopul declarat de a sancţiona regimul Bashar al-Assad pentru atacul chimic comis la periferia oraşului Damasc. Anunţul bombardamentului a venit de la preşedintele SUA, Donald Trump, într-o declaraţie de la Casa Albă, în care preciza că a ordonat armatei Statelor Unite lansarea unor "bombardamente punctuale" asupra unor ţinte asociate capabilităţilor de arme chimice ale "dictatorului" Bashar al-Assad. Preşedintele american avertizase încă de miercuri că Statele Unite vor ataca Siria în urma unui atac chimic atribuit Administraţiei Bashar al-Assad. Regimul aflat la conducere în Siria, precum şi Rusia au negat însă orice implicare acuzând că este o înscenare, un pretext pentru o operaţiune militară.