01 mai 2019

Ministrul britanic al Apărării, Gavin Williamson, a fost demis

Andrei Vacaru

Premierul Marii Britanii, Theresa May, l-a demis miercuri pe ministrul Apărării, Gavin Williamson, în urma unei scurgeri de informaţii legate de o serie de discuţii din cadrul Consiliului Naţional de Securitate (NSC) cu privire la compania chineză Huawei, potrivit CNN.

Sursă foto: Mediafax

Potrivit unui comunicat oficial al Guvernului, publicat miercuri, Theresa May şi-a pierdut încrederea în abilitatea lui Williamson de a ocupa această funcţie. „Premierul i-a cerut astăzi lui Gavin Williamson să părăsească Guvernul, întrucât şi-a pierdut încrederea în capacitatea acestuia de a ocupa funcţia de ministru al Apărării şi de membru al Cabinetului”, se arată în comunicat.

„Decizia premierului se bazează pe comportamentul acestuia în cazul investigaţiei privind dezvăluirea neautorizată a unor informaţii din cadrul unei întâlniri a Consiliului Naţional de Securitate. Premierul le mulţumeşte tuturor membrilor Consiliului pentru cooperare şi consideră subiectul încheiat”, se mai anunţă în comunicat.

BBC notează că ancheta în acest caz a început după ce publicaţia Daily Telegraph a dezvăluit că Marea Britanie ar urma să ofere Huawei acces la o parte din reţeaua 5G a ţării, în pofida unor avertismente privind securitatea lansate de mai mulţi miniştri, dar şi de către Statele Unite. Scopul anchetei a fost acela de a descoperi modul în care presa a obţinut aceste informaţii confidenţiale.

Gigantul chinez a anunţat că nu există riscuri de spionaj şi a negat zvonurile potrivit cărora Guvernul de la Beijing ar controla compania. Guvernul britanic a anunţat că o decizie în privinţa contractelor pentru tehnologia 5G va fi luată la sfârşitul primăverii.

Într-o scrisoare adresată premierului Theresa May şi publicată şi pe Twitter, Williamson i-a mulţumit acesteia pentru că i-a oferit posibilitatea de a demisiona, însă a menţionat că dacă ar fi acceptat să-şi dea demisia ar fi însemnat să îşi recunoască vina în acest caz. „Îmi pare rău că aţi crezut că recentele scurgeri de informaţii din Consiliul Naţional de Securitate au pornit din departamentul condus de mine. Cred cu tărie că nu a fost cazul”, a adăugat el.

Între timp, mai mulţi parlamentari, printre care laburistul Tom Watson şi liberal-democratul Vince Cable au cerut ca Williamson să fie cercetat penal în acest caz.

Premierul Theresa May a anunţat că Gavin Williamson va fi înlocuit în fruntea Ministerului Apărării de către Penny Mordaunt.