10 septembrie 2018

Ministrul Apărării Mihai Fifor: Liceele militare se înscriu an de an în topul naţional

Loredana Ficiu

Ministrul Apărării Mihai Fifor a declarat, luni, la redeschiderea Colegiului Naţional Militar "Alexandru Ioan Cuza" din Constanţa, că liceele militare se înscriu an de an în topul naţional şi nu înţelege de ce unitatea a fost închisă timp de 20 de ani.

Sursă foto: Mediafax

Ceremonia a avut loc la sediul Academiei Navale "Mircea cel Bătrân".

”Învăţământul liceal militar românesc reprezintă o şcoală redutabilă, recunoscută şi respectată în România ultimilor ani. Cu procente de promovare la examenul maturităţii de 100% sau foarte aproape de acest prag, liceele militare se înscriu an de an în topul naţional. Elevii noştri se numără constant printre laureaţii olimpiadelor şi concursurilor naţionale şi internaţionale, după absolvire devin studenţi ai academiilor categoriilor de forţe sau academiei tehnice militare, iar din acest an au început să fie admişi la cele mai prestigioase academii militare americane. Toate acestea sunt posibile din munca unui corp profesoral cu adevărat remarcabil, echipe sudate, echipe de elită, care la rândul lor produc elite”, a declarat Mihai Fifor.

Colegiul Militar ”Alexandru Ioan Cuza” şi-a deschis porţile după 20 de ani în care a fost închis.

”Vă mărturisesc că am aşteptat cu foarte mare emoţie această zi, în care reînnodăm tradiţia învăţământului militar liceal de marină, aici la Constanţa. Vă spun cu toată sinceritatea, din analiza documentelor de arhivă şi din discuţiile purtate cu cei care îşi mai amintesc împrejurările de acum 20 de ani, îmi este realmente imposibil să înţeleg motivaţia şi resorturile deciziei conducerii de atunci a Ministerului de a desfiinţa în 1998 liceele militare de la Craiova şi de la Constanţa. Au fost atunci momente grele, care au afectat destinele unor generaţii întregi, deopotrivă ale tinerilor care aspirau la statutul de licean în uniforma armatei române şi ale căror visuri s-au risipit, cât şi ale profesorilor, care construiseră şcoli redutabile şi respectabile şi care au trebuit să pornească de la capăt în alte zări. Însă, nu ne aflăm astăzi aici, într-o zi atât de frumoasă şi atât de specială pentru a justifica sau a judeca trecutul”, a spus ministrul Apărării.

Mihai Fifor a participat la deschiderea anului şcolar de la Colegiul Naţional Militar "Alexandru Ioan Cuza" din Constanţa alături de şeful Statului Major al Apărării, generalul Nicolae Ciucă.

La Colegiul Naţional Militar "Alexandru Ioan Cuza" din Constanţa au fost scoase la concurs 120 de locuri pentru clasa a IX-a.