Ministrul Apărării, îngrijorat de acţiunile Rusiei la Marea Neagră: România nu poate face faţă singură
Cătălin LegănelObiectivul strategic al Rusiei este de a domina zona Mării Negre, este de părere ministrul Apărării, Gabriel Leş, apreciind necesitatea unei atitudini mai ferme a NATO în regiune. „România nu va avea capabilităţi să poată face faţă singură la un astfel de potenţial agresor”, a declarat Leş.
Ministrul Apărării, Gabriel Leş, a declarat, vineri, la conferinţa internaţională „Black Sea and Balkans Security Forum 2019”, de la Constanţa, că evoluţia securităţii în regiunea Mării Neagră presupune „îngrijorări serioase”, cea mai mare venind din partea Rusiei.
„Există îngrijorări că situaţia aliaţilor nu este suficient de angajată. Cea mai mare îngrijorare este Rusia. (…) Marea Neagră este fundamentală pentru securitatea naţională a Rusiei: asigură control asupra Caucazului, Republici Moldova şi a jumătate din Ucraina şi asigură o platformă pentru proiectarea forţelor în Balcani, Marea Mediterană şi Orientul Mijlociu”, a declarat Leş.
El spune că obiectivul strategic al Rusiei este „să aibă dominaţia asupra regiunii Mării Negre”, iar strategia de securitate a Moscovei clasifică NATO ca „domeniu de ameninţare militară” la adresa securităţii naţionale. Drept urmare, atitudinea acesteia în regiune este una agresivă.
„Spre deosebire de regiunea Mării Baltice, în Marea Neagră, Rusia are o atitudine agresivă, constantă. (…) De la anexarea ilegală şi ilegitima a Crimei, Rusia şi-a intensificat acţiunile agresive în regiunea Mării Negre, în special împotriva Ucrainei, dar şi împotriva prezenţei aliate în zonă. Şi-a sporit prezenţa în zona Mării Negre, ca parte a unei strategii coerente, echilibrul militar a fost schimbat în mod fundamental în favoarea sa, iar Rusia este deja capabilă, dacă e necesar, să împiedice militar accesul extern la Marea Neagră”, a explicat ministrul Apărării.
Potrivit lui Leş, România este inclusă ca ţintă potenţială pentru capabilităţile de atac ale Rusiei, fiind percepută ca centru de decizie NATO, iar strategia Alianţei în regiune ar trebui să fie mai fermă.
„Atitudinea pasivă, de disuasiune, nu mai este eficace şi ar trebui să folosim o atitudine mai fermă în regiune. Este necesară o strategie aliată pe termen lung pentru a contracara tendinţele hegemonice ale Rusiei în regiune şi pentru a consolida poziţia de apărare a Alianţei şi a capacităţii şi rezistenţei aliaţilor”, a mai spus Leş.
Întrebat de ce capabilităţi militare ar avea nevoie România pentru a putea face a face faţă Rusiei, ministrul a declarat că ţara noastră nu ar putea face faţă singură unui „astfel de potenţial agresor”.
„Şi dacă am avea 10 la sută din Produsul Intern Brut, sau 100 la sută din Produsul Intern Brut, pentru următorii nu ştiu câţi ani de zile, România nu va avea capabilităţi să poată face faţă singură la un astfel de potenţial agresor. Tocmai de aceea discutăm de apărare colectivă. De capabilităţi pe care le punem împreună pentru a putea face faţă unui asemenea agresor. Este important ca fiecare naţiune să îşi poată oferi capabilităţile proprii şi să ofere securitate vizavi de nevoile pe care le are atunci”, a mai spus ministrul Leş.
Gabriel Leş a participat, vineri, la forumul regional de securitate „Black Sea and Balkans Security Forum 2019” de la Constanţa. Acesta este organizat de asociaţia New Strategy Center, în parteneriat cu Primăria Municipiului Constanţa, Universitatea Ovidius şi Zona Metropolitană Constanţa. În cadrul forumului, înalţi oficiali români şi străini, oficiali NATO şi UE, reprezentanţi ai instituţiilor cu responsabilităţi în domeniul relaţiilor externe şi securităţii naţionale, alături de invitaţii din zona academică din străinătate, dezbat în sesiuni deschise, dar şi în paneluri supuse regulilor Chatham House, temele de interes pentru securitatea României şi a zonelor învecinate.