09 octombrie 2019

Ministrul Apărării, Gabriel Leş: Olanda blochează intrarea României în Schengen. A mers prea departe

Nicolae Oprea

Ministrul Apărării, Gabriel Leş, a scris, miercuri, pe Facebook, că Olanda blochează intrarea României în Schengen şi încearcă să blocheze şi atribuirea contractului privind corvetele multifuncţionale. Leş mai spune că Olanda a mers prea departe.

Sursă foto: Mediafax

„România militează pentru consolidarea posturii de apărare şi descurajare pe flancul estic al Alianţei, ca o reacţie firească de adaptare la evoluţiile mediului regional de securitate. Totodată, ţara noastră şi-a înţeles rolul într-un spaţiu geopolitic atât de complex şi provocator, demonstrând angajament pe toate palierele: fonduri, contribuţii şi capabilităţi.

Alocarea pentru cel de-al treilea an consecutiv a 2 procente din PIB pentru Apărare a demonstrat că România este determinată să aducă o contribuţie consistentă la îndeplinirea misiunilor Alianţei. Deşi, decizia la nivel politic a fost asumată, iar alocările bugetare au fost asigurate deplin, avem de-a face cu un adevărat război juridic de uzură, prin care entităţi străine blochează efectiv interesele strategice de securitate ale României”, a scris, miercuri, pe Facebook, Gabriel Leş.

Potrivit ministrului, instanţa a respins, marţi, compania Damen, contestaţia prin care, spune Leş, s-ar fi încercat blocarea atribuirii contractului pentru corvete.

„Companiei olandeze Damen i-a fost respinsă ieri, la instanţa de fond, contestaţia prin care se încearcă blocarea atribuirii contractului de realizare a corvetelor multifuncţionale. Demersurile de tergiversare nu se opresc însă aici, compania anunţând deja că va înainta recurs.

Putem înţelege că sumele puse în joc de statul român sunt extrem de atractive pentru companii, însă găsesc inacceptabil ca interesele de securitate ale României, şi ale Alianţei deopotrivă, să fie sacrificate în goana după profit ale unor companii mânate de interese obscure”, precizează Leş.

Ministrul mai spune că Olanda blocherază intrarea României în Schengen.

„Este deja un fapt cunoscut că Olanda blochează intrarea României în Schengen pentru a nu-şi periclita afacerile în portul Rotterdam, însă prin obstrucţionarea programului de dezvoltare şi modernizare a forţelor navale române îi spunem că a mers prea departe”, a conchis Leş.

Tribunalul Bucureşti a respins, luni, contestaţia depusă de grupul olandez Damen, după ce MApN a anunţat că oferta câştigătoare a contractului de achiziţie a celor 4 corvete mulltifuncţionale a fost cea depusă de asocierea dintre Naval Group şi Santierul Naval Constanţa. Decizia nu e definitivă.