09 octombrie 2019

Ministrul Apărării, Gabriel Leş: Macedonia de Nord va deveni în curând al 30-lea membru cu drepturi depline din NATO

Nicolae Oprea

Ministrul Apărării Naţionale, Gabriel Leş, a avut, marţi, o întâlnire oficială cu omologul său din Republica Macedonia de Nord, Radmila Šekerinska-Jankovska, la Bucureşti. După întâlnire, Leş a precizat că Macedonia de Nord a făcut demersuri importante pentru aderarea la NATO.

Sursă foto: Mediafax

„Întâlnirea de astăzi (marţi, n.r) ne-a oferit oportunitatea de a discuta atât despre cooperarea bilaterală şi regională, cât şi despre colaborarea în cadrul NATO şi al Uniunii Europene (…) Am felicitat-o pe doamna ministru pentru finalizarea cu succes a demersurilor de aderare la NATO, cea mai puternică alianţă politico-militară din istoria lumii, în care Republica Macedonia de Nord va deveni, în curând, cel de-al 30-lea membru cu drepturi depline. Faptul că vom fi 30 de aliaţi în cadrul NATO va face Alianţa mai puternică şi va contribui, în mod sigur, la îmbunătăţirea mediului de securitate din regiunea Balcanilor”, aprecizat, marţi, Gabriel Leş.

Ministrul român al Apărării a mai precizat faptul că a discutat cu omologul său şi despre continuarea colaborării în domeniul informaţiilor pentru apărare, pe spaţii şi tematici de interes reciproc precum situaţia de securitate din regiunea Balcanilor de Vest, dar şi despre fenomenul migraţiei.

„De asemenea, am evidenţiat sprijinul constant al României pentru eforturile de integrare euro-atlantică a Republicii Macedonia de Nord, cu accent pe domeniile planificare strategică, instrucţie şi doctrină, logistică, resurse umane, comunicaţii şi informatică, cât şi pentru consolidarea cooperării în cadrul Procesului reuniunilor miniştrilor apărării din Europa de Sud-Est, a cărei reuniune o vom găzdui aici la Bucureşti între 15 şi 17 octombrie, precum şi în cadrul Brigăzii din Sud-estul Europei (South-Eastern Europe Brigade - SEEBRIG)”, a mai declarat Leş.