Ministrul Apărării, Gabriel Leş a făcut referiri la licitaţia pentru achiziţionarea de corvete, dotarea cu transportoare Pirahna V şi la situaţia de la Statul Major al Apărării
Indira CrasneaMinistrul Apărării, Gabriel Leş a susţinut miercuri o conferinţă de presă în care a făcut referiri la licitaţia pentru achiziţionarea de corvete, dotarea Forţelor Terestre cu transportoare Pirahna V şi la situaţia de la Statul Major al Apărării.
Despre licitaţia pentru corvete
- "Procedura este suspendată. În acest moment, o procedură naturală şi normală ar fi atribuirea acestui contract în continuare negocierilor pentru ceea ce se va pune pe acele corvete. Sunt două aspecte care au fost specificate de către secretarul de stat de la Departamentul pentru Armament, care este autoritatea contractantă în acest caz, şi anume acea contestaţie în contencios-administrativ pentru hotărârea de Guvern care reglementa procedura de atribuire şi anumite aspecte care ţin de o sesizare penală, făcută tot de la Departamentul pentru Armamente vizavi de derularea acestei proceduri. (..) Am avut Colegiu ministerial şi am dat Direcţiei Juridice să vadă care sunt paşii legali de urmat".
- "Va trebui să ajungem la o decizie, da sau nu. Dacă este da, vom semna contractul şi vom continua negocierile pe această procedură. Dacă vom zice nu, această procedură se închide şi, da, va trebui reluată. Forma la care posibil să fie reluată această procedură nu ştiu să v-o spun în acest moment".
- "Ceea ce nu ştiţi dumneavoastră este că în acel proces mai era o firmă, tot competitor. Deci acel proces în principiu poate să continue. Mai era, din câte ştiu eu, Damen-ul, ca şi parte a acelui proces".
Context : Şantierul naval Constanţa a anunţat că renunţă la procesul intentat guvernului şi Ministerului Apărării Naţionale, prin care solicita anularea licitaţiei privind programul de înzestrare cu corvete multifuncţionale, motivând că, astfel, procedura de achiziţie s-ar putea finaliza cât mai repede. La înfăţişarea de miercuri, Curtea de Apel Constanţa a luat la cunoştinţă de acest lucru şi a stabilit un nou termen, pentru 20 martie, dată la care reprezentanţii MApN şi guvernul trebuie să informeze că au luat la cunoştinţă decizia Şantierului naval Constanţa.
Despre situaţia de la Statul Major al Apărării
- "Ultima decizie a instanţei vine şi ne pune celor două părţi trei aspecte extrem de importante. În primul, rând introducerea persoanei domnului Ciucă în proces, era şi logic, pentru că vorbim de un decret nominal, în al doilea un aspect care pe mine mă deranjează un pic la zona la care nu cred că trebuia să ajungem aicea să discutăm. Ne pune instanţa în vedere ca instituţional să ajungem la o înţelegere amiabilă, aspect pe care l-am încercat din nou trimiţând un document la Cotroceni, să putem avea o discuţie pe această temă. Şi un aspect de constituţionalitate a unui articol care prevede că ministrul poate să numească şeful Statului Major al Apărării, un aspect care a fost ridicat de către judecători".
-"Ce se va întâmpla mai departe? Eu sunt dispus la dialog, cum am fost dispus şi în decembrie, dorinţa mea a fost să ajungem la o înţelegere, cât se poate de benefică pentru Armata României".
Context: Pe 13 februarie, judecătorii Curţii de Apel Bucureşti au pus în vedere Ministerului Apărării Naţionale (MApN) şi Administraţiei Prezidenţiale să analizeze posibilitatea ajungerii la o înţelegere amiabilă în procesul în care MApN cere anularea decretului semnat de preşedintele Klaus Iohannis prin care a fost prelungit mandatul şefului Statului Major al Apărării. Generalul Nicolae Ciucă va fi citat la termenul de pe 26 februarie al procesului.
Despre transportoarele Pirahna V nelivrate
- "Sunt încă în perioada de 60 de zile în care ar putea să le livreze, noi aici am plătit un avans, contractul este valid şi valabil, există transportoare inclusiv în Bucureşti aduse, nu sunt echipate total, vom vedea ce va zice cel care ne oferă aceste produse"
- "La momentul ăsta, trebuia să ne livreze cele 36, prima etapă a acestui program. Vedem dacă în cele 60 de zile vor reuşi să le ofere. Dacă nu, vom intra la penalizări. Se calculează penalizări pe prima etapă şi vom vedea cum merge mai departe".
-"Turelele care se pun pe acest produs, conform HG-ului când această procedură a pornit, la fel ca şi foarte multe subansamble dintr-un astfel de produs care este foarte complex, s-a cerut să fie produsă în România (..) Acele turele, la primele teste care au fost făcute în prezenţa specialiştilor şi tehnicienilor militar, nu au trecut testările, urmează să se facă o altă testare”.
Context: Contractul de achiziţie a fost semnat la începutul anului 2018 şi prevede furnizarea a 227 de transportoare blindate Pirahna V şi derivate pe platforma Pirahna V şi a suportului logistic iniţial de către General Dynamics European Land Systems- Mowag GmbH.