22 ianuarie 2019

Ministrul Apărării: Forţele Navale trebuie înzestrate cu nave interoperabile cu cele ale Marinelor militare din NATO

Indira Crasnea

Ministrul Apărării, Gabriel Leş a declarat marţi că Forţele Navale române trebuie să fie înzestrate cu "nave interoperabile" cu cele ale Marinelor militare din NATO, în vederea participării la operaţiuni "complexe" sub comandă aliată, în contextul unei situaţii de securitate "instabile şi imprevizibile" în Marea Neagră.

Sursă foto: Mediafax

"Unul dintre obiectivele majore ale Ministerului Apărării Naţionale a fost şi este consolidarea profilului României de pilon regional de securitate şi stabilitate în NATO şi UE, regiunea Mării Negre fiind unul dintre reperele strategice cele mai importante în actualul context de securitate. Situaţia de securitate din regiunea Mării Negre continuă să fie instabilă şi imprevizibilă. Forţele Navale Române trebuie să fie o structură modernă, profesionistă şi dinamică, înzestrate cu nave interoperabile cu cele ale structurile similare din statele Alianţei Nord-Atlantice, care să ofere posibilitatea instruirii şi participării la operaţii navale complexe sub comanda NATO”, a declarat ministrul Leş, citat într-un comunicat al MApN. 

Ministrul Apărării a participat marţi la şedinţele de autoevaluare a activităţilor Statelor Majore ale Forţelor Aeriene şi Navale pentru 2018.

Leş a vorbit despre "redresarea bugetului apărării şi înscrierea acestuia pe o tendinţă ascendentă" ca "o prioritate majoră a României".

"În contextul procesului de reconfigurare a posturii militar-strategice de descurajare şi apărare a Alianţei, avem nevoie de capabilităţi militare credibile, cu o înzestrare adecvată şi militari bine pregătiţi. Redresarea bugetului apărării şi înscrierea acestuia pe o tendinţă ascendentă este o prioritate majoră a României în contextul de securitate actual atât de complex. România rămâne angajată ferm în direcţia atingerii acestui nivel al finanţării (...) şi menţinerea lui în deceniul următor”, a spus ministrul Apărării.