24 octombrie 2020

Ministrul Apărării despre lupta contra pandemiei: s-au efectuat peste 100.000 de misiuni, s-au cheltuit peste 53 milioane de euro

Florin Jipa

Ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, şi şeful Statului Major al Apărării, generalul-locotenent Daniei Petrescu, au participat la o emisiune la postul TV Antena 3, unde au prezentat pregătirea armatei pentru intervenţiile în sprijinul luptei anti-COVID-19.

Sursă foto: MApN

„Dacă situaţia evoluează, vom fi în măsură să sprijinim, inclusiv cu transport aerian. Militarii sunt în misiune din luna martie. Avem de dus o bătălia mai grea în ceea ce priveşte răspândirea virusului în perioada rece,” a declarat şeful Statului Major al Apărării, generalul-locotenent Daniei Petrescu.

Ministrul Ciucă a făcut un bilanţ al intervenţiilor militarilor până în prezent. „Au fost alocaţi 53,6 milioane de euro. Fondurile au fost pentru achiziţia de echipamente, containere. Parte din fonduri ar putea să fie rambursate la bugetul statului de la UE. Nu vom face rabat să punem la dispoziţie toate resursele armatei în sprijinul populaţiei,” a declarat Nicolae Ciucă.

Ministrul apărării a declarat că de la începutul pandemiei militarii au executat peste 100.000 de misiuni, au fost amenajate trei spitale de campanie şi 50 de corturi pentru fluxuri de triaj.

La Institutul Cantacuzino s-au realizat peste 100.000 de teste, dar s-au distribuit mii de pachete cu alimente cetăţenilor aflaţi în nevoie.

Ministrul Apărării a mai spus că 67 de medici militari au fost detaşaţi în spitale civile, acolo, unde lupta cu pandemia părea pierdută. Militarii au proiectat şi un ventilator medical, dar au ajutat şi Republica Moldova cu peste 500.000 de măşti şi 25.000 de combinezoane.