18 august 2019

Ministrul Apărării de la Moscova: Rusia nu va instala noi sisteme de rachete, dacă SUA nu amplasează astfel de arme în Europa şi Asia

Mircea Olteanu

Rusia nu intenţionează să instaleze noi sisteme de rachete dacă Statele Unite nu amplasează astfel de arme în Europa şi Asia, a declarat ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, după retragerea Washingtonului din Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare (INF).

Sursă foto: Mediafax

Oficialul a declarat că Rusia "continuă să creadă că atâta timp cât SUA nu vor instala astfel de sisteme în Europa, vom face la fel, şi atâta timp cât nu sunt rachete americane în Asia, nu vor fi nici rachetele noastre în regiune".

Anterior, preşedintele rus Vladimir Putin a avertizat că Moscova va dezvolta sisteme terestre de rachete cu raze scurte şi intermediare de acţiune, dacă SUA vor începe să facă acest lucru după retragerea din INF.

Ministrul rus al Apărării a mai menţionat că fonduri pentru dezvoltarea de rachete cu raze scurte şi intermediare de acţiune au fost incluse în bugetul SUA cu aproape un an înainte ca Washingtonul să părăsească Tratatul INF.

"De fapt, cu opt luni înainte, cu aproape un an înainte ca această decizie (privind retragerea din Tratatul INF) să fie luată, în bugetul SUA au fost incluse fonduri pentru dezvoltarea unor astfel de rachete. Aceste fonduri au fost aprobate, alocate şi menite să finanţeze începerea dezvoltării unor astfel de rachete", a explicat oficialul rus.

La începutul lunii august, Administraţia Donald Trump a finalizat procedura de retragere din Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare (INF), argumentând că Rusia a încălcat acordul. La rândul său, Moscova a avertizat că va fi nevoită să dezvolte noi tipuri de armament după retragerea SUA din Tratatul INF. Mai mult, există temeri că acordul Noul START (Tratatul pentru Limitarea Armelor Strategice), ultimul acord major ce limitează dezvoltarea forţelor nucleare, care va expira în 2021, nu va fi reînnoit după această dată.

Tratatul INF prevedea interzicerea rachetelor cu raze de acţiune cuprinse între 500 şi 5.500 de kilometri. Donald Trump susţine că Rusia a încălcat acest Tratat, prin dezvoltarea rachetelor Novator 9M729 (SSC-8, potrivit terminologiei NATO), dar Administraţia Vladimir Putin a acuzat în mai multe rânduri că sistemele balistice instalate de Statele Unite în Europa, inclusiv în România, constituie încălcări ale acordului.