14 iunie 2019

Ministrul Apărării: Câştigătorii licitaţiei pentru achiziţia de corvete multifuncţionale vor fi anunţaţi curând

Cătălin Legănel

Câştigătorii licitaţiei pentru achiziţia de corvete multifuncţionale vor fi anunţaţi în scurt timp, spune ministrul Apărării, Gabriel Leş. Potrivit ministrului, procedura este una extrem de complexă, cu foarte multe cerinţe.

Sursă foto: Mediafax

Gabriel Leş a spus, vineri, la Constanţa, că tehnica militară din dotarea Forţelor Navale este „extrem” de învechită, fiind foarte important să fie pornite programele de înzestrare.

„Ceea ce trebuie să înţelegem este că, la Forţele Navale, noi trebuie să pornim programele de înzestrare, care sunt atât de necesare. Tehnica este extrem de învechită, din păcate, şi este foarte important să pornim aceste programe, pe care le avem în acest moment, fie că discutam de bateriile de coastă, fie că discutăm de partea de corvete şi modernizarea fregatelor, pe care trebuie să le pornim în acest an”, a declarat ministrul Apărării.

Întrebat când vor fi desemnaţi câştigătorii licitaţiei pentru achiziţia de corvete multifuncţionale, Leş a răspuns că „într-un termen foarte scurt”: „Încă suntem într-o procedură legală. Procedura este una extrem de complexă, cu foarte multe cerinţe. Dorim să fie o procedură care să fie benefică şi pentru România şi din punct de vedere al cooperării industriale şi aceste capabilităţi să fie unele pe care să le putem folosi multă vreme de acum înainte”.

În februarie 2019, Şantierul Naval Constanţa a renunţat la procesul intentat Guvernului şi Ministerului Apărării Naţionale, prin care solicita anularea licitaţiei privind programul de înzestrare cu corvete multifuncţionale. La acel moment, Leş a anunţat că a cerut Direcţiei Juridice din MApN să identifice paşii legali de urmat.