15 martie 2019

Ministrul Apărării a făcut referiri la situaţia de la SMAp, salarizarea militarilor, achiziţiile de Patriot şi Himars

Mediafax

Ministrul Apărării Naţionale, Gabriel Leş a susţinut vineri o conferinţă de presă în care a făcut referiri la situaţia de la Statul Major al Apărării, salarizarea militarilor, achiziţiile sistemelor Patriot şi lansatoarelor Himars.

Sursă foto: Mediafax

Principalele declaraţii ale ministrului Apărării Naţionale 

Despre situaţia de la Statul Major al Apărării : 

- „Ieri am luat cunoştinţă de motivarea de la primul proces pe care l-am avut privind suspendarea acestui decret, prin care am obţinut suspendarea acestui decret (...) Motivul pentru care am atacat decretul este ilegalitatea emiterii acestuia, şi ni s-a confirmat prin ce a spus judecătorul în acea motivare. Vom vedea ce se va întâmpla mai departe pe fondul acestei cauze, respectiv anularea acestui decret., 

 -„Fostul şef al Statului Major al Apărării, făcut printr-un decret care în acest moment este suspendat, este în minister la acest moment, dar bineînţeles că nu beneficiază de sporuri, iar în acest moment atribuţiile Şefului Statului Major sunt îndeplinite de către locţiitor, care la acest moment este împuternicit pe această funcţie, iar documentele pentru numierea acestuia sunt trimise la CSAT de aproximatv trei săptămâni". 

- „Este un subiect fără miză pentru mine, şi speram ca şi alţii să-l vadă aşa, şi aici mă refer la Administraţia Prezidenţială. Am adus Armata într-o situaţie neplăcută şi anormală, am fost dispus la dialog şi sunt dispus şi acum, iar procesul s-ar putea opri dacă vom putea avea o discuţie aşezată”. 

Context:

- Curtea de Apel Bucureşti arată, în motivare, că a suspendat decretul preşedintelui Iohannis prin care a prelungit mandatul lui Nicolae Ciucă la conducerea Statului Major al Armatei deoarece există o îndoială serioasă asupra legalităţii actului, iar încălcarea legii produce perturbare gravă a activităţii Armatei. De asemenea, magistraţii mai spun că decretul semnat de Iohannis privind prelungirea mandatului lui Ciucă a fost emis fără a avea la bază propunerea ministrului Apărării. Curtea de Apel Bucureşti a decis, în 31 ianuarie, să suspende decretul preşedintelui Iohannis prin care a prelungit mandatul comandantului Nicolae Ciucă la conducerea Statului Major al Armatei. La scurt timp după decizia instanţei, MApN a anunţat că pe funcţia de locţiitor al şefului SMAp a fost împuternicit generalul-locotenent Laurian Anastasof. MApN a contestat, la Curtea de Apel Bucureşti, decretul prin care a fost prelungit mandatul de şef al Statului Major al Apărării pentru generalul Nicolae Ciucă. Ministerul a cerut suspendarea şi anularea decretului.

Despre salarizarea militarilor 

 - „Începând cu luna ianuarie 2019, potrivit prevederilor legale, aşa cum acestea au fost modificate prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 114/2018 privind instituirea unor măsuri în domeniul investiţiilor publice şi a unor măsuri fiscal-bugetare, modificarea şi completarea unor acte normative şi prorogarea unor termene, pensiile militare de stat aflate în plată la 31 decembrie a anului anterior se indexează, din oficiu, începând cu 1 ianuarie a anului în curs, cu ultima rată medie anuală a inflaţiei”.

- De la 1 ianuarie 2019, cuantumurile brute ale pensiilor militare de stat s-au indexat cu rata medie anuală a inflaţiei aferentă anului 2017, de 1,3 la sută. De asemenea, pensia medie în anul 2018 a fost de 3.460 de lei.

- „În ceea ce priveşte nivelul de salarizare, se aplică deja, de la 1 ianuarie, şi au fost plătite în luna februarie, drepturile de salarizare în conformitate cu prevederile art. 38 şi art. 39 din Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările şi completările ulterioare. Astfel, solda de funcţie /salariul de bază de care beneficiază personalul militar şi civil din Ministerul Apărării Naţionale s-a majorat cu un sfert din diferenţa dintre solda de funcţie /salariul de bază prevăzute de Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările şi completările ulterioare, pentru anul 2022 şi cea/cel cuvenită/cuvenit în luna decembrie 2018”.

- Un locotenent-colonel care avea, în luna ianuarie 2017, un venit brut (cu sporurile incluse) de 3.768 lei (2.659 lei net), a crescut, în ianuarie 2018, la 6.612 lei (3.868 lei net), iar de la 1 ianuarie 2019 are un salariu brut cu sporuri de 7.481 lei (4.376 lei net).

 - „Avem, deci, aproape o dublare pe brut, între lunile ianuarie 2017 şi 2019. Pe net vorbim de o creştere de aproape 40 la sută. În cazul subofiţerilor, venitul brut, cu sporurile incluse, în ianuarie 2017 era de 2.334 lei (1.663 lei net), în ianuarie 2018 era de 4.171 lei (2440 lei net), iar de la începutul acestui an este de 5.490 lei, cu sporurile incluse (3.212 lei net). În cazul acestora, avem, deci mai mult decât dublu pe brut, la acceaşi comparaţie (ianuarie 2017 – ianuarie 2019)”, mai spune Leş.

- Un soldat profesionist avea, în luna ianuarie 2017, un venit brut (cu sporurile incluse) de 1.656 lei (net 1.215 lei), în aceeaşi lună a anului 2018 avea venitul brut (cu sporuri incluse) de 3.189 lei (net 1.857 lei), iar de la 1 ianuarie 2019 are 3.313 lei brut, adică 1.871 de lei net.

- „Şi în cazul soldaţilor şi gradaţilor, vorbim despre o dublare a venitului brut, iar pe venit net, creşterea este de aproape 50 de procente. Tot de la 1 ianuarie a crescut la 20 lei pe zi cuantumul indemnizaţiei pentru personalul trimis în delegare sau detaşat, îninteres de serviciu, în ţară”. 

Despre achiziţionarea sistemelor Patriot şi a lansatoarelor cu rază lungă de acţiune HIMARS

- „În cadrul programului Patriot am semnat în luna febrarie cel de-al treilea amendament care se referă la achiziţonarea de rachete pentru sistemul Patriot, iar plata aferentă de aproximativ 85 de milioane de dolari a fost făcută în urmă cu două zile, pe data de 13 martie. Acest program a fost semnat în decembrie 2017, printr-un acord G to G cu Statele Unite ale Americii”.

- „În ceea ce priveşte lansatorul multiplu de rachete cu bătaie mare, HIMARS, suntem aproape gata pentru achiziţia celui de-al doilea sistem până la sfârşitul acestei luni. Programul are ca obiectiv achiziţia de trei sisteme de astfel de lansatoare. Primul sistem a fost achiziţionat anul trecut, în luna februarie”, a mai precizat ministrul.