17 mai 2019

Ministrul Apărării de la Sofia afirmă că Bulgaria ar putea renunţa la achiziţia de avioane multirol F-16 din SUA

Mircea Olteanu

Negocierile între Sofia şi Washington privind achiziţia de către Bulgaria a opt aeronave multirol F-16 Block 70 noi s-ar putea încheia fără un rezultat, a declarat Krasimir Karakachanov, ministrul bulgar al Apărării, motivul impasului fiind cel al preţului, informează site-ul Defense News.

Karakachanov a declarat pentru postul Naţional de Radio din Bulgaria că Guvernul de la Sofia nu se aşteptau să primească "ceva gratuit [din partea SUA], ci [să li se ofere aeronave] la preţuri normale, luând în considerare preţurile oferite altor ţări, de exemplu, Slovacia".

Slovacia a semnat anul trecut un contract în valoare de 1,59 de miliarde de euro (1,78 de miliarde de dolari) pentru achiziţia a 14 avioane F-16 Block 70/72 din SUA.

Ministru nu a dezvăluit valoarea ofertei făcute de partea americană, însă mai mulţi oficiali bulgari au estimat că valoarea ofertei ar putea să de ridice la aproximativ 859 de milioane de dolari.

Karakachanov a sugerat că ţara sa, care vrea să înlocuiască aparatele sovietice MiG-29 cu opt aeronave multirol noi, s-ar putea reorienta spre avioane oferite de Italia (Eurofighter Typhoon) sau Suedia (JAS 39 Gripen).