15 septembrie 2018

Ministru: Marea Britanie şi UE sunt aproape de a ajunge la un acord privind Brexit

Mircea Olteanu

Dominic Raab, ministrul britanic pentru Brexit, suţine că Marea Britanie şi UE sunt "aproape" să ajungă la un acord privind ieşirea Regatului Unit din Blocul comunitar, însă diplomaţii europeni contrazic perspectiva oferită de oficialul de la Londra, relatează cotidianul The Guardian.

Sursă foto: Mediafax

"Deşi mai rămân unele diferenţe substanţiale pe care trebuie să le rezolvăm, este clar că echipele noastre se apropie de găsirea unor soluţii viabile la problemele din acordul de retragere şi au discuţii productive în spiritul corect privind relaţia viitoare", a declarat Raab după o convorbire telefonică avut vineri cu negociatorul-şef al UE, Michel Barnier.

Pe de altă parte, Barnier a transmis pe Twitter că a avut un "dialog util" cu Raab, dar a subliniat că între UE şi Marea Britanie rămân diferenţe majore cu privire la frontiera irlandeză şi sistemul UE de protejare a mărcilor de produse alimentare.

Surse diplomatice europene însă sugerează că în realitate discuţiile sunt într-un impas total în ceea ce priveşte cea mai dificilă problemă a negocierilor, anume chestiunea frontierei între Irlanda şi regiunea britanică Irlanda de Nord.