12 martie 2019

Ministru francez: Marea Britanie are de ales între un Brexit uşor sau brutal

Bianca Pavaluca

Acordul negociat de prim-ministrul britanic Theresa May este cea mai bună soluţie pentru Brexit, a declarat marţi Nathalie Loiseau, ministrul francez pentru Afaceri Europene, citată de Reuters.

Sursă foto: Mediafax

„Acordul de retragere pe care Theresa May îl înaintează Camerei Comunelor este cea mai bună soluţie pentru Brexit. Uniunea Europeană a făcut toate clarificările necesare”, a declarat Nathalie Loiseau printr-un mesaj publicat pe Twitter.

„Alegerea este acum a Marii Britanii: un Brexit uşor sau brutal”, a adăugat Loiseau.

Marea Britanie ar urma să iasă din Uniunea Europeană pe 29 martie, dar Camera Comunelor a respins Acordul Brexit propus iniţial de premierul britanic Theresa May.

Luni seară, după discuţii de ultim moment la Strasbourg, Theresa May şi Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene, au ajuns la o înţelegere în ceea ce priveşte chestiunea frontierei irlandeze, urmând ca Parlamentul britanic să voteze marţi noua formă a acordului de Brexit.

Theresa May a afirmat după discuţiile de la Strasbourg că "Marea Britanie se va putea retrage unilateral din (mecanismul) backstop" privind frontiera irlandeză, în cazul unui eşec al negocierilor cu UE pe tema relaţiilor post-Brexit.

Dacă textul va fi respins în urma votului parlamentar pe tema Acordului Brexit programat pentru data de 12 martie, atunci, pe data de 13 martie, Guvernul va adresa Camerei Comunelor întrebarea dacă preferă ieşirea Marii Britanii din UE fără niciun acord.