13 ianuarie 2020

Miniştrii Bogdan Aurescu şi Nicolae Ciucă au fost chemaţi în Senat pentru a vorbi despre situaţia din Orientul Mijlociu

Alexandru Costea

Miniştrii Nicolae Ciucă şi Bogdan Aurescu au fost invitaţi la şedinţa de miercuri a comisiilor de Politică Externă şi de Apărare din Senat, pentru a oferi informaţii despre Orientul Mijlociu, vicepreşedintele Senatului Titus Corlăţean afirmând că este un ansamblu complex şi sensibil în regiune.

Sursă foto: Mediafax

”Biroul Permanent a decis să convocăm pt miercuri comisiile pentru Politică Externă şi de Apărare, Ordine Publică şi Siguranţă Naţională, care să invite miniştrii Apărării şi de Externe pentru a ne informa cu privire la evenimentele care se întâmplă în zona Orientului Apropiat. Va fi pur şi simplu o şedinţă de informare, fără niciun fel de decizii care urmează să fie adoptate din partea comisiilor”, a declarat preşedintele Senatului, Teodor Meleşcanu.

Propunerea a fost făcută de vicepreşedintele Senatului Titus Corlăţean.

”Parlamentul trebuie informat, pentru că este un ansamblu complex şi sensibil în Orientul Mijlociu. Ne interesează direct evoluţiile SUA-Iran-Irak, Siria, Liban, Israel, consecinţele în planul securităţii regionale, politice şi economice, preţul petrolului, terorismul”, a declarat pentru MEDIAFAX Titus Corlăţean.

Relaţiile între SUA şi Iran sunt extrem de tensionate după ce armata americană l-a ucis în capitala Irakului, Bagdad, pe generalul Qassem Soleimani, comandantul Forţei Quds din cadrul Gardienilor Revoluţiei din Iran.

Ca reacţie, Iranul a lansat atacuri cu rachete asupra forţelor conduse de SUA în Irak la primele ore ale dimineţii de miercuri, „ca represalii pentru atacul cu drone americane” asupra unui comandant iranian a cărui moarte a stârnit temeri privind un război mai lung în Orientul Mijlociu.