05 martie 2019

Ministerul Economiei cere de urgenţă CA Avioane Craiova detalii despre programul Super Şoim

Mediafax

Sursă foto: Mediafax

 Ministerul Economiei cere de urgenţă CA Avioane Craiova detalii despre programul Super Soim, care constă în modernizarea avioanelor IAR 99, fiind solicitate date cu privire la procedura de selecţia. O şedinţă a Consiliului de Administraţie are loc în cursul zilei de marţi.

"Ministerul Economiei a solicitat, în regim de urgenţă, reprezentanţilor săi în Consiliul de Administraţie al S Avioane Craiova un punct de vedere referitor la procedura pentru programul Super Soim. Concret au fost solicitate, în regim de urgenţă, informaţii referitoare la modul în care a fost realizată procedura de selecţie pentru modernizarea avioanelor IAR 99 şi transmiterea cu celeritate a unei informări asupra principiilor transparenţei şi tratamentului egal în desfasurarea acestei proceduri", a declarat Alexandru Macoveiciuc, purtător de cuvânt al Ministerului Economiei, pentru MEDIAFAX.

Datele sunt solicitate în contextul în care în luna martie Gazeta de Sud scria că în urma selecţiei a fost aleasă oferta firmei americane CMC Electronics Aurora LLC. Sursa citată a mai precizat că iraelienii de la Elbit Systems Ltd. au dat în judecată Ministerul Apărării şi Avioane Craiova SA, contestând faptul că producătorul de armament a eliminat de la procedura de selecţie compania israeliană.

În presă au apărut şi informaţii legate de un stagiu de pregătire pe care directorul general Avioane Craiova, Dragoş Sandu, l-ar fi urmat (2009-2012), conform CV-ului http://www.acv.ro/wp-content/uploads/2018/11/CV-Sandu-Dragos-George-1.pdf la Universitatea din Quebec, în colaborare cu firma CMC Electronics - Esterline.

Valoarea contractului pe care Avioane Craiova îl va derula pentru Ministerul Apărării Naţionale este de 124 de milioane de euro, anunţa publicaţia. Ministerul Apărării Naţionale a transmis la jumătatea anului trecut că va demara un program de modernizare a celor 21 de avioane IAR 99 şi IAR 99 Şoim aflate în dotarea armatei române.

IAR-99 Şoim este un avion subsonic de antrenament reactiv avansat şi atac la sol, proiectat integral în România şi construit la Avioane Craiova S.A. Caracteristicile sistemelor de avionică şi armament ale avionului permit antrenarea piloţilor pentru zboruri atât pe MIG-21 Lancer, cât şi pe F-16.

Varianta modernizată este IAR 99 Şoim TD, un avion de generaţie 2015, care ar putea avea o viaţă până după 2025, ca avion de şcoală, antrenament avansat şi alte misiuni.